Közlekedési sztrájkok Görögországban

Alapvetően akadályozhatják a Görögországban tartózkodó turisták haladását a dél-európai államban ma kezdődött sztrájkok.

Ezúttal a nyugdíjreform elleni tiltakozásul vonulnak az utcára a dolgozók Görögországban. A dél körül kezdődő tiltakozó megmozdulásokkal párhuzamosan a szakszervezetek 24 órás sztrájkot hirdettek.

Egyelőre nincsenek pontos hírek arról, hogy mely ágazatokat, és mennyi ideig érinti a sztrájk. Az előzetes hírek szerint a munkabeszüntetések az idegenforgalomra kiterjedt hatással lesznek.

Órákra megbénul Görögország légiközlekedése, miután a mostani sztrájkhoz a görög légiirányítók is csatlakoznak. Közép-európai idő szerint reggel 9 órától 13 óráig szüneteltetik a munkát. Mint közölték, csak a rendkívüli légijáratok forgalmát biztosítják.

Az Olympic Air és Aegean légitársaságok több belföldi járatot töröltek, és néhány nemzetközi járat menetrendjét módosították. Fennakadások lesznek a vasúti közlekedésben is.

A tengerészeket tömörítő szakszervezet azt közölte a kikötői hatóságokkal és a reménybeli utasokkal, hogy a fő görög kikötőből, Pireuszból nem indulnak hajók és nem is érkeznek oda.

Görögországban a törvényhozás a nyugdíjreformról, ezen belül a nyugdíjkorhatár emeléséről vitázik. Szerdán a képviselők előzetesen már meg is állapodtak. A végső szavazás csütörtökön későn este várható. A reform keretében megnyirbálnák a kedvezményeket, és a nők nyugdíjkorhatárát 60-ről 65 évre emelnék.

Görögország bízik az idei 8,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesítésében, de továbbra is kockázatokat lát a költségvetés bevételi oldalán. "Bízom benne, hogy elérjük, de talán még túl is teljesítjük az idei célt, a deficit leszorítását 8,1 százalékra" - mondta Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter a napokban egy sajtókonferencián. A költségvetés helyzete az előrejelzéseknek megfelelően alakult az év első felében. A bevételek éves összevetésben 7,1 százalékkal emelkedtek - mondta a miniszter.

Görögország immár a világ második legkockázatosabb adósországa Venezuela után. A CMA DataVision listáján - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek árazásai alapján sorolja be az egyes szuverén adósokat - a görög gazdaság pozíciója hét helyezéssel romlott egyetlen negyedév alatt.

Az ország eszerint az idei első három hónapot a világ kilencedik legkockázatosabb adósállamaként zárta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.