Közértek: naponta félszáz végleg bezár

Naponta átlag mintegy ötven üzlet zár be hazánkban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elemzése szerint. Minderre a túltelített magyar élelmiszer-kereskedelmi piac a magyarázat.

A kamara adatai szerint 2013-ban az élelmiszer-kereskedelemben 16 098 új üzletet nyitottak, 20 874-et zártak be, 2014. első félévében 7899 új boltot létesítettek és 9462 egységet szüntettek meg.

A köztestület úgy becsüli, hogy a jövőben is nagyszámú élelmiszer-kereskedelmi bolt megszűnésével lehet számolni, ami egyaránt érinti a hazai és a multinacionális láncokat, kereskedőket.

A kamara úgy látja, hogy a boltmegszűnés a hazai élelmiszer-kereskedőket hatványozottabban fogja érinteni, tekintettel a jelenleg is meglévő versenyhátrányukra a multinacionális cégekhez képest.

Elemzésében a multinacionális élelmiszerláncok versenyelőnyei közé sorolja a kamara egyebek között a kedvezőbb méretgazdaságosságukból származó 5-10 százalékos árelőnyt.

A multinacionális élelmiszer-kereskedő cégek a külföldi nagy nemzetközi gyártókkal világszintű megállapodást tudnak kötni, ami forgalmuk mintegy 50 százalékát adja, és az ilyen beszerzés további 5-10 százalék árelőnyt biztosít számukra - hívja fel a figyelmet a kamara.

Az elemzés szerint a multinacionális élelmiszer-kereskedelmi vállalatok számára versenyelőnyt jelent az is, hogy élni tudnak a beruházási és fejlesztési adókedvezménnyel, ebből olyan kényelmi szolgáltatást - például buszjáratok indítását - tudnak finanszírozni, amely növeli a hazai kereskedők versenyhátrányát.

Ugyanakkor az egy nézetméterre jutó bolti alkalmazotti létszám jelentősen alacsonyabb a Magyarországon működő nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi nagyvállalatoknál, nem elhanyagolható szempont, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok tevékenysége a belvárosi kisüzletek megszűnéséhez vezetett - hívja fel a kamara a figyelmet a piaci hatásokat elemezve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.