Középpontban maradnak a jegybankok

A hazai piacon megint a jegybank veszi magához a karmesteri pálcát, hiszen kedden tartja kamatdöntő ülését a monetáris tanács. A legutóbbi két összejövetelt követő kommunikáció alapján ez alkalommal azonban nem lehet számítani változásra a monetáris politikai keretekben – jegyezte meg Dunai Gábor, az OTP Bank elemzési központjának munkatársa.

Várakozásaik szerint az alapkamat a jövő év végéig 2,1 százalék maradhat, emellett a szakember úgy látja, hogy az euró 315 forint körül ingadozó árfolyama is megmarad a következő bő három hónapban. Az utóbbi hetekben a kamatcsökkentési ciklus lezárása ellenére intenzíven tovább csökkentek a rövid távú kötvények hozamai és a pénzpiaci kamatlábak, főként szabályozói változásoknak köszönhetően. (Szűkítették a hitelintézetek hozzáférését a kéthetes lejáratú jegybanki eszközökhöz, és az állampapírpiac felé terelték a hazai bankrendszert.)

Ezek a hatások erősödhetnek az év hátralévő részében, azaz akár a jelenleginél is nagyobb különbség alakulhat ki a rövid lejáratú értékpapírok kamatai és az alapkamat között. A CIB Bank stratégái arra hívják fel a figyelmet, hogy a keddi ülés mindezek ellenére hordozhat magában izgalmakat. Hiszen az MNB döntéshozói az inflációs jelentést is megvitatják és közzéteszik: a jegybank most jelezni fogja, miként látja a gazdaság helyzetét, a növekedési és inflációs kilátásokat.

A fő makro-előrejelzéseket már a kamatdöntés napján megismerhetjük a jelentés bevezetőjét képező hosszabb közleménnyel együtt, míg a teljes elemzés csütörtökön kerül a befektetők elé. Az elmúlt hét izgalmaihoz mérten jóval nyugodtabb hét jöhet a nemzetközi piacon. Az első napokban jobbára a különféle menedzserindexek adhatnak némi irányt a piacoknak.

Ezek közül kiemelkedik a kínai feldolgozóipar állapotáról a HSBC bank gondozásában kedden megjelenő adatsor – mutat rá Veseta Nándor, a Geo Professional portfóliómenedzsere. A közgazdászok a kínai gazdasági növekedési ütem további lassulására számítanak, ami ismét felerősítheti a befektetőknek a kínai kormány újabb gazdaságélénkítésével kapcsolatos várakozásait.

Félő, hogy a 2015-re vonatkozó növekedési terveiből hamarosan vissza kell vennie az ázsiai ország vezetésének, ami rossz üzenet lesz a piaci szereplőknek. Európában több fontos bizalmi index is „tudósít” majd a héten arról, hogy milyen állapotban zárja a negyedévet az eurózóna gazdasága – jelezte Dunai Gábor. A németországi ZEW index korábban sorrendben a nyolcadik havi esést szenvedte el folyó hónapban, és a várakozások szerint a Markit feldolgozóipari indexe és az IFO is csökkenhet az eurózóna legnagyobb gazdaságában.

A júliusi és az augusztusi gazdasági adatok arra utalnak, hogy az eurózóna növekedése nem gyorsult a harmadik negyedévben, ami az infláció további mérséklődésével együtt fokozza a nyomást az Európai Központi Bankon (EKB). A valutaövezet jegybankjától már nagyon várják a tényleges monetáris lazítást, azaz a pénzpumpa beindítását. A piaci várakozások alapján az idei év végén indíthat átfogó eszközvásárlási programot az EKB – jegyezte meg az OTP Bank munkatársa.

Az Egyesült Államokból hétfőn a függőben lévő ingatlanértékesítésekről, szerdán pedig az új ingatlanok eladásáról érkeznek információk. Előbbinél a múlt havi évesített 5,15 millióról 5,21 millióra emelkedhetett az adásvétel alatt álló ingatlanok száma, utóbbinál pedig a múlt havi kiábrándítóan gyenge 412 ezres adat után 432 ezerre számít a piac. Csütörtökön a szokásos heti munkaerő- piaci számok mellett a tartós fogyasztási cikkek megrendeléseinek alakulása okozhat meglepetést, bár vélhetőleg jóval kisebbet, mint amit a múlt havi csaknem 23 százalékos megugrás – mutat rá Veseta Nándor.

Pénteken pontot tesznek az Egyesült Államok második negyedévi GDP-növekedésére. A már eredetileg is pozitív meglepetést jelentő 3,9 százalékos bővülést az első felülvizsgálat során 4,2 százalékra emelték. Az azóta beérkezett információk tükrében pedig az elemzők még ennél is jobb, évesítve 4,6-os végleges növekedéssel számolnak. Bár a harmadik negyedév is erős növekedési kilátásokkal kecsegtet, ezt az adatot nehéz lesz felülmúlni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.