Közép-Európa húzza le az osztrák bankrendszert

Továbbra is negatív az osztrák bankrendszer kilátása, a hazai és az euróövezeti kockázatok mellett elsősorban a közép- és kelet-európai gazdaságok működési környezetében mutatkozó feszültségek miatt - közölte pénteken Londonban ismertetett helyzetértékelésében a Moody's Investors Service.

A Moody's 2009 óta tart érvényben negatív kilátást az osztrák bankszektorra. A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportjának átfogó pénteki elemzése szerint a legkomolyabb kihívásokkal az osztrák bankszektor konszolidált rendszerszintű mérlegfőösszegének 48 százalékát adó három legnagyobb ausztriai banknak - UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International - kell szembenéznie, tekintettel arra, hogy e bankok milyen mértékben ki vannak téve a közép- és kelet-európai gazdaságok esetleges újbóli visszaesésének.

A Moody's kimutatása szerint e három osztrák nagybank közép- és kelet-európai kitettsége összesített eszközállományuk arányában 46 százalékos. A hitelminősítő szerint a közép- és kelet-európai térségnek hosszú távon van növekedési potenciálja, ám kihívásokat jelent a gazdaságok jelenlegi gyengesége azokban a térségi országokban - különösen Magyarországon, Romániában, Horvátországban és Szlovéniában -, amelyekben az osztrák bankok jelen vannak.

Ennek illusztrálására a Moody's londoni szakelemzői kimutatták, hogy az osztrák bankok problémás kinnlevőségeinek aránya a teljes kihelyezett hitelportfolión belül a hazai piacon 5 százalék körül volt tavaly, a közép- és kelet-európai piacokkal kapcsolatos problémás hitelek rátája ugyanakkor egyes térségi gazdaságokban elérte a 15,9 százalékot.

A Moody's szerint Magyarországon "a hátrányos jogszabályi változtatások" is hozzájárultak a problémás kinnlevőségek arányának növekedéséhez. Az elemzés szerint a Moody's által az osztrák bankokra érvényben tartott negatív kilátás összhangban van az osztrák szuverén adósbesorolásra, valamint egyes közép- és kelet-európai bankrendszerekre érvényes negatív kilátással.

A cég szerint az egyébként lehetséges legjobb, "Aaa" osztrák államadós-osztályzat negatív kilátása a Moody's azon megítélését tükrözi, hogy Ausztria eseménykockázatoknak van kitéve, és ezek közé tartozik az osztrák bankszektor sebezhetősége, tekintettel a bankok továbbra is gyenge eszközminőségére és korlátozott sokkelviselő kapacitására.

Mindemellett a Moody's egyes olyan bankrendszerekre is negatív kilátást tart érvényben, amelyekben az osztrák nagybankok jelen vannak. A hitelminősítő adatai szerint az osztrák bankrendszer konszolidált mérlegfőösszege tavaly 1189 milliárd euró volt, és ebből 326 milliárd euró (27 százalék) a közép- és kelet-európai piacokon meglévő kitettségek értéke.

A magasabb politikai és gazdasági kockázatot jelentő térségi országok közül Magyarországon 21 milliárd euró, Horvátországban 24 milliárd euró, Romániában 26,5 milliárd euró osztrák banki kitettség volt 2012-ben.

Az "érettebb, kilengésekre kevésbé hajlamos" térségi gazdaságok közül Csehországban 48,5 milliárd eurós, Szlovákiában 24 milliárd eurós, Lengyelországban 20 milliárd eurós kitettségei voltak tavaly az osztrák bankrendszernek - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

A cég szakelemzőinek véleménye szerint ugyanakkor a közép- és kelet-európai gazdaságok középtávon nagyobb ütemben növekszenek majd, mint Nyugat-Európa, és ez fontos támasza lesz Ausztria növekedési kilátásainak is a következő években.

A Moody's az elemzéshez fűzött előrejelzésében megerősítette azt a várakozását, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 0,3 százalékkal növekszik. A City elemzői közösségében mindazonáltal vannak ennél jóval borúlátóbb prognózisok is; a konszenzusos londoni előrejelzés inkább arra hajlik, hogy a magyar gazdaság az idei évet is recesszióban tölti.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idei első regionális előrejelzésében 2013 egészére 0,1 százalékos GDP-csökkenést jósolt a magyar gazdaságban. Az idei magyarországi prognózist a bank jelentősen, 0,5 százalékponttal rontotta előző - tavalyi utolsó - térségi jelentéséhez képest, abban ugyanis még 0,4 százalékos idei magyar GDP-növekedési előrejelzés szerepelt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a tavalyi utolsó negyedévre szóló magyar GDP-becslés ismertetése után közölték, hogy 2013 egészére vonatkozó prognózisukat - a vártnál gyengébb tavalyi negyedik negyedév áthúzódó hatásai miatt - rontották, és most már 0,2 százalékos idei GDP-visszaeséssel számolnak a magyar gazdaságban az addig érvényben tartott, stagnálását valószínűsítő előrejelzésük helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.