Levegőhöz jutott a forintpiac

Egyelőre visszahúzódott a kritikus szint közeléből a forint árfolyama, de a következő napokban láthatunk még extrém magasságokat.

Csütörtök délutánra némileg normalizálódott a helyzet a forintpiacon, az euró árfolyama visszahúzódott a 310-es szint közelébe, az alá. Továbbra is nyugtalanító ugyanakkor, hogy a kurzus még nagyon közel jár markáns támaszokhoz, vagyis olyan árfolyamszintekhez, amelyeket, ha elér a forint, utána ismét több egységet gyengülhet egyszerre - hívta fel a figyelmet Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Az első ilyen a 313-as szint, s ha ez elesne, a következő ellenállási pont 317 forintos eurónál lehet. Amennyiben ez is elesik, a forint mozgása volatilisebbé válik, a következ támasz ugyanis már 324 forintos eurónál lenne.

Hosszú távon nem kell olyan extrém árfolyamgyengülésre számítani, mint amit tegnap és ma délelőtt láthattunk, rövid távon azonban még elképzelhetők nagyobb kilengések. Az alacsony kamatkörnyezet miatt most nagyobb nyomás nehezedik a forintra, pánikszerű eladás azonban a hirtelen gyengülő árfolyam mellett sem volt - tette hozzá. A szakember szerint a magyar gazdaság helyzete az elmúlt két évben sokat javul. A külső adósság a lakosság és a bankok esetében is csökkent, a költségvetési hiány pedig a GDP három százaléka alatt van.

Csütörtök délutánra az állampapírpiacon is csökkent némileg a nyomás. A tízéves lejáratú kötvények hozama a reggeli 6,25 százalékos szint környékéről 6,05 százalék közelébe ereszkedett. Hasonló tendencia figyelhető meg a hároméves kötvények esetében is, amelyeknél most 4,20 százalék a jellemző hozamszint. Ebből a szempontból az Államadósság Kezelő Központ a legrosszabbkor, éppen a hullám tetején, vagyis a legmagasabb napi hozamszint mellett tartotta meg mai diszkontkincstárjegy-aukcióját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.