Közel másfél milliárd font értékű brit üzleti megállapodás Kínával

Háromnapos szigetországi látogatása során Ven Csia-pao sem a tüntetéseket, sem az emberi jogok témáját nem kerülhette el, de egy életre szóló vágya teljesült: Shakespeare egykori otthonában eljátszották számára Ofélia őrülési jelenetét.

Budapest és Berlin között Közép-Angliában és Londonban fordult meg a kínai kormányfő. Azokat a briteket, akik kevésbé fogékonyak a politika és a gazdaság iránt, leginkább a dús program első pontja ragadta meg. A Bárd műveiből gyakran idéző Ven Csia-pao Stratford-upon-Avon-ben, Shakespeare szülőházának és emlékmúzeumának kertjében két színésznő előadásában megtekinthette kedvenc darabja, a Hamlet egyik kulcsfontosságú, Ofélia halálát közvetlenül megelőző jelenetét.

A rövid kikapcsolódás után a kínai vezető az immár indiai tulajdonban lévő, de Nagy-Britanniában gyártott Jaguar egyik luxusautóján Birmingham-be hajtatott, ahol tanúja lehetett, amint a volt M.G. Rover, 2005-ben a Shanghai Automotive által felvásárolt gyártelep futószalagjáról legördült az első MG6 Magnette típusú autó. A személygépkocsit brit szakértők tervezték meg, de a Longbridge-ben összeállított végtermék egyes darabjait Kínából szállítják Anglia szívébe. 

David Cameron kormányfő és kínai hivatali megfelelője találkozójának hétfőn a Downing Street 10. adott otthont. A megbeszélések középpontjában a kereskedelmi kapcsolatok élénkítése, a mérleg nyelvének brit vállalatok felé való elmozdítása szerepelt.

Az emberi jogok kérdése már csak a látogatást kísérő tüntetések miatt sem volt kikerülhető, annak ellenére, hogy Ven európai körútjának előestéjére időzítve három hónap után szabadon engedték Ai Weiwei, Nagy-Britanniában rendkívüli népszerűségnek örvendő képzőművészt és más disszidenseket. Cameron és Ven záró sajtótájékoztatóján a kínai politikus hangsúlyozta, hogy „hazája elkötelezett az emberi jogok tiszteletben tartása és védelme mellett”, hozzátéve: Londonnak és Pekingnek „egyenlő partnerekként kell kezelniük egymást a kérdésben”.

A két vezető tanácskozásán 1,4 milliárd font értékű kereskedelmi megállapodásról született döntés, melynek révén többek között lehetővé válik, hogy brit vállalatok Pekingen és Sanghajon kívül más dinamikusan fejlődő nagyvárosokba is betörhessenek. A megbeszélések eredményeként a kapcsolatok tovább erősödnek az építészet, az infrastruktúra modernizációja, a kutatás és  fejlesztés területén.

A világ második legnagyobb gazdasági hatalma  várhatóan latba veti befolyását annak érdekében, hogy egy kínai nagyvállalat építhesse ki a London és Birmingham közötti nagy sebességű vasútvonalat. A tárgyalások konkrét eredményei közé tartozik, hogy a szigetország a jövőben szárnyasokat és tenyészsertéseket exportálhat Kínába. David Cameron, akinek múlt év novemberi kínai látogatása óta húsz százalékkal emelkedett a brit kivitel Kínába, visszautasította annak lehetőségét, hogy az Európai Unió mesterséges akadályokkal próbálja meg korlátozni a Kínából érkező árucikkek mennyiségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.