900 tonnás magyar csokinyuszi

A húsvét közeledtével a Nielsen megállapította: tavaly az ünnep alkalmával a boltokban 8 százalékos csökkenés mellett "csak" 890 tonna édesség fogyott el.

A húsvéti édességekből tavaly kevesebb fogyott, mint korábban, de még így is 2,7 milliárd forintot költöttünk rá.

Csokoládéból legnépszerűbb évek óta a tojás és a nyúl. Utánuk értékben a más ajándékot is tartalmazó édességcsomagok következnek: a hagyományos csomagok és a csokoládéból készült kacsa, bárány és csibe - állapította meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe. A korábbi folymatos növekedés után tavaly 8 százalék csökkenés következett. Így a húsvéti édességek forgalma 890 tonna körül alakult.

A nugátot a tejcsokoládé mennyiségben először három éve előzte meg a húsvéti édességek bolti forgalmában, és tavaly tovább erősítette vezető pozícióját. A tejcsokoládéból készült ünnepi figuráira 61 százalék jutott a bolti eladásból tavaly, míg a nugátosokra 34 százalék. A két drágább csoport, az étcsokoládé mutatója 4, a tej+fehéré egy százalék.

A tejcsokoládé előretörésének fő oka, hogy az elsősorban nugátra koncentráló, kisebb gyártók egy része kevesebbet értékesített. Ugyanakkor erősödni tudott több nagy édesipari vállalat, amelyek elsősorban minőségi tejcsokoládékkal célozták meg a vásárlókat.

A tejcsokoládé jóval drágább, mint a nugát. A tavalyi húsvét hónapjában, áprilisban egy kilogramm tejcsokoládéból készül húsvéti figura mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 3 895 forint volt, míg nugátból csak 1 529 forint.

Az értékesítésben egyre nagyobb rész jut a szupermarkre és diszkontokra. Piaci részesedésük tavaly a 2008-as 26 százalékról 30 százalékra nőtt.

Ez nyilván összefügg a kereskedelmi márkák nagyobb súlyával. Amíg 12-44 százalék jutott rájuk tavaly az ünnepi időszak hónapjaiban, addig egy évvel korábban még csak 9-17 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.