Közel 400 milliárd forint támogatást kaptak az agrárgazdálkodók

A 187 ezer hazai gazdálkodó összesen 394 milliárd forint uniós és hazai támogatást kapott tavaly - mondta Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Pápán, a kétnapos II. Magyar Agrárakadémia megnyitóján.

Rámutatott: az 5,8 millió hektáros mezőgazdasági területből már 2,5 millió hektárt az egyéni, 2,2 milliót pedig a társas gazdálkodók hasznosítanak. Hangsúlyozta, hogy 2008-ban a magyar agrárium külkereskedelmi forgalma - az előző évi 421 milliárd forinthoz képest - 482 milliárdot tett ki.

Gráf József szerint az idei és a 2010-es év lesz az, amely a beruházásokat tekintve a magyar mezőgazdaságot "alapjaiban előre viszi". Az ágazat 5 százalékos részaránya az ország beruházásaiból két év múlva 7-8 százalék körül lesz - tette hozzá.

Neil Parish, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke a fórumon azt hangsúlyozta, hogy a 21. században az energia- és élelmiszerbiztonság kulcsfontosságú tényezők, s "közös ügyünk", hogy egészséges, minőségi élelmiszerek kerüljenek a piacokra.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.