Kgfb-kampány: az is válthat, aki év közben vett autót

Alaposan elszámolta magát, aki azt gondolta, hogy a kötelező biztosítások versenyében nincs már tér további, jelentős árcsökkentésre. Az új szereplőként megjelent Astra, az Allianz és az internet ismét felkavarták a piacot.

Alaposan felkavarhatja a biztosítók közötti erősorrendet az Astra Biztosító megjelenése: a társaság számos kategóriában elsőként kerül ki az árversenyből a ma közzétett, 2011-re vonatkozó kötelező biztosítási (kgfb) díjak előzetes összehasonlítása alapján. A Netrisk.hu biztosítási portál gyorselemzése szerint ugyanakkor az Allianz új e-tarifájával ismét felvette a kesztyűt. (Váltson kötelezőt nálunk!)

Az árverseny harmadik kulcsszereplője az internet, hiszen a piacvezető biztosító, az Allianz e-tarifája csak az interneten megkötött szerződésekre érvényes. Aki a hagyományos módon szeretne biztosítást váltani, és a megszokott, negyedéves, csekkes díjfizetést választja, az Allianznál már 49 százalékkal magasabb díjat lesz kénytelen fizetni a jövő évben.

Az online biztosításközvetítés szerepét erősíti tovább a tarifatáblák szinte áttekinthetetlen mennyisége is. Aki nem internetes kalkulátorral keresi meg a számára kedvező ajánlatot, hanem az újságban közzétett táblázatok alapján szeretne tájékozódni, már több mint 60 oldalnyi adatot bogarászhat végig. Az alapdíjak pedig semmiféle fogódzót nem adnak az összevetéshez, miután a több mint százféle kedvezmény, pótdíj a korábbi éveknél is nagyobb mértékben szabják át az árat, illetve a biztosítók erősorrendjét.

A fizetendő díj a tulajdonos lakhelye, kora, bónuszfokozata, gyermeke, az autó típusa, üzemanyagfajtája, és még számtalan egyéb kitétel nyomán az alapdíjnak akár kevesebb, mint harmada is lehet. Az Allianz esetében a számítás éppen fordított, itt ugyanis az alacsony alapdíjra rakódnak rá pótdíjak, melyek a jármű használatának módjától függően elérhetik akár a 149 százalékot.

További meglepetés, hogy a most meghirdetett tarifákból úgy tűnik, a tavalyi törvénymódosítás ellenére hosszú távon is fennmaradhat az év végi kampány. Mint ismert, egy múlt évi törvénymódosítás nyomán azoknak a biztosítási évfordulója, akik az év közben vásároltak autót, már nem január elsején, hanem a vásárlást követő naptári év leteltekor lesz.

A Netrisk.hu portálon ugyanakkor ezen autósok is válthatnak már novemberben. A most megkötött kötelezőjük ebben az esetben is a törvényes évfordulóval lép majd életbe. A novemberi átszerződést emellett a biztosítók is ösztönözhetik. Már van egy biztosítótársaság, a Wabard, amely külön kedvezményt ad azon autósoknak, akik biztosítási évfordulója nem január elsejére esik, de már most, novemberben megkötik új szerződésüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.