Közel 200 milliárd forintnyi EU-támogatás kifizetése vált kérdésessé

A Portfolio.hu cikke szerint "az Európai Bizottság illetékesei azt közölték a magyar hatóságokkal, hogy ne küldjük ki a bőkezű szállítói előleg rendszerben keletkezett számlákat Brüsszelbe, mert úgysem fogják kifizetni".

Mint írják, "az Európai Bizottságnak azzal a magyar újítással van gondja, hogy itthon a közbeszerzés után akár az elnyert támogatás 50%-át is ki lehet fizetni szállítói előlegként biztosíték (bankgarancia) nélkül, míg az EU többi országában legfeljebb 30%-ot".

Bár a 30%-os korlát betartását nem törvény írja elő, e fölé "nem szívesen merészkedik Brüsszel, azaz nem fizetné ki a hozzá beérkező számlát, mivel aggódik amiatt, hogy a tagállamban nem kellő gondossággal utalták ki a támogatást".

A lap szerint hitvitáról van szó, "a lényeg azonban az, hogy tudomásunk szerint a Bizottság azt közölte a magyar hatóságokkal: az ilyen bőkezű szállítói előlegként keletkezett számlákat jobb, ha ki sem küldjük, mert úgysem fogják kifizetni".

Figyelmeztetnek rá, hogy a "idehaza lényegében az összes közlekedésfejlesztési, illetve a legtöbb környezetvédelmi EU-s pályázati kifizetés mögött 50%-os szállítói előleg áll".

A hivatalos kormányzati pályázati oldal péntek reggeli adataira hivatkoznak, melyek szerint "az IKOP-ban 107 milliárd forintnyi, a KEHOP-ban 61 milliárd forintnyi kifizetés történt meg eddig, és további néhány milliárd forintnyi szállítói előleg kifizetése történhetett meg más Operatív Programokban is. Ezek együttesen tehát megközelítik a 200 milliárd forintot", tehát ekkora összeg kifizetése vált kérdésessé.

A helyzet csak romlani fog, hiszen "ahogy haladunk előre az időben és az itthoni kifizetésekben változatlan magyar jogszabályi keretek mentén, egyre csak hízni fog az a szállítói előleg volumen, amelynek brüsszeli kifizetésével később gondok lehetnek".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.