Követel a Magosz

A 35 ezer hektár állami földre kiírt haszonbérleti pályázat azonnali hatállyal történő visszavonását követeli a Magosz a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től (MNV). Szorgalmazzák azt is, hogy a vagyonkezelő hirdessen moratóriumot.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján követelését azzal indokolta, hogy szerinte valamennyi területi irodára beérkező pályázatok esetében hasonló visszaélések érhetők tetten, mint amilyenek miatt az MNV vezérigazgatója a napokban érvénytelenítette a Pest megyei 2.500 hektár állami földterületre kiírt haszonbérleti pályázatot.

Az igazgató szerint a Pest megyei területi irodán történtek igazi felelőse Kamarás Miklós, az MNV vezérigazgatója és Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettes, akiknek távozniuk kellene a közéletből.

Hozzátette: a legnagyobb felelősség Oszkó Pétert, az MNV-t felügyelő "alkalmatlan" pénzügyminisztert terheli. Amióta ugyanis ő felügyeli az MNV-t, "szabályos ámokfutás történik a vagyonkezelőben az állami földek értékesítése és a haszonbérleti pályázatok kiírása" ügyében - mondta Budai Gyula, aki szerint a pénzügyi tárca vezetőjének vissza kellene mennie adótanácsadó cégébe, és "folytassa inkább az offshore cégek létrehozását".

A magoszos úgy tudja, három emberrel akarják "elvitetni a balhét": Balogh Tamással, a Pest megyei területi iroda hétfőn kirúgott vezetőjével, Tóth Évával, a Nemzeti Földalap jelenlegi igazgatójával és Horgosi Zsolttal, az erdőgazdasági igazgatóság igazgatójával. Ezek az emberek csak a munkájukat végezték, utasítás alapján jártak el - vélekedett Budai Gyula.

Hangsúlyozta: mind Kamarás Miklós, mind pedig Benedek Fülöp tudatában volt annak, hogy visszadátumozott okiratot írnak alá a Pest megyei haszonbérleti pályázatok ügyében.

Úgy vélekedett, a kormány nem képes megállítani az állami földek kiárusítását, és hagyja, hogy "a szocialista agrárlobbi nyomuljon, és megszerezze az állami földeket".

Budai Gyula szombaton sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mert álláspontja szerint "trükköznek" az állami földek haszonbérletére kiírt pályázatok érkeztetésével, elbírálásával az MNV-n belül.

A konkrét esettel kapcsolatban azt mondta: a 2 500 hektáros Pest megyei terület haszonbérletére érkezett pályázatokat idő előtt felbontották, s a felbontás tényét visszamenőleges dátummal próbálták legalizálni.

Kifejtette: november 9-én a beérkezett pályázatokat a Pest megyei területi irodán arra nem jogosult emberek felbontották, felbontva juttatták el az MNV-hez. Ez után, november 10-én, egy visszamenőleges dátumú ügyirattal próbálták legalizálni a jogtalan lépést úgy, hogy visszamenőlegesen nevezték ki annak a kétfős értékelő bizottságnak a tagjait, amely minden pályázat felbontásánál jelen van.

Ezt az utólag készített ügyiratot aláírta Benedek Fülöp és Kamarás Miklós is - hívta fel akkor a figyelmet.

Hétfőn az MNV arról adott tájékoztatást, hogy a vagyonkezelő vezérigazgatója belső vizsgálatot rendelt el, és azonnali hatállyal felmentette a Pest megyei területi iroda megbízott vezetői munkaköréből Balogh Tamást.

A belső ellenőrzési vizsgálat eredményeinek ismeretében szerdán az MNV vezérigazgatója érvénytelenítette a 2 500 hektáros Pest megyei terület haszonbérleti pályázatát.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a terület haszonbérletére érkezett pályázatokat arra illetéktelenek idő előtt felbontották, a felbontás tényét pedig visszamenőleges dátummal próbálták legalizálni. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.