Kovács Árpád: az IMF csupán feltételeket fogalmaz meg

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerint érthető, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a piacinál mintegy négy százalékkal kedvezőbb, 2,5 százalékon kínált hitelek fejében feltételeket – és nem diktátumokat – fogalmaz meg, hiszen biztonságban szeretné látni a pénzét.

A piaci finanszírozás pedig azért drágább, mert a befektetők a kamatokba beépítik a magyar gazdaságot jellemző kockázati tényezőket. Azt persze nehéz elmagyarázni az embereknek, hogy miért nem vettük már igénybe az olcsóbb hitelt, és miért a maradunk a drágább finanszírozásnál – jegyezte meg az elnök a budapesti Gutmann Fórum sajtóbeszélgetésén.

Érthető, hogy a kormány mozgásteret akar magának teremteni a tárgyalásokhoz, ezért nem kötelezte még el magát. Ennek fényében Kovács Árpád az átláthatóságot szolgáló jó döntésnek nevezte, hogy a parlament hétfőn egy törvénymódosítással lehetővé tette, hogy a kormány az EU/IMF tárgyalások eredményétől függően később is hozzányúlhasson a 2013-as költségvetéshez.

A nyilvánosság szerepéről kérdésünkre azt mondta, hogy a pártolja a levelek tartalmának nyilvánosságra hozását, de egy alkufolyamat kellős közepén a teljes nyíltság felvállalása egyben a tárgyalási pozíciók romlását eredményezheti.

Kovács Árpád elismerően szólt arról, hogy a parlament hétfői törvénymódosításaival megteremtette a KT működésének alapjait, és ezután hivatalosan is támaszkodhatnak az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank szakapparátusára döntéseik előkészítéskor. Az eddigi ad hoc jellegű működés helyett saját ügyrendjük is lesz, folyamatos működéssel. A KT-nak Kovács mellett Domokos László számvevőszéki és Simor András jegybankelnök a tagja.

Rajtuk kívül öt alkalmazott végez szervezési feladatokat a KT-nál, ellátásukat, az infrastruktúrát pedig az országgyűlés hivatala biztosítja. Több nem is kell, az éves 50 milliós forintos költségvetési juttatás elegendő a saját apparátus és a felkért külső szakértők díjazására. Eddig a KT munkáját szívességből, ügyszeretetből, társadalmi munkában segítő elemzőket honorálni is tudják, ami azért is lényeges, mert ők tanácsaikért polgárjogi felelősséggel tartoznak.

Kovács az első, Kopits György vezette KT egymilliárd forinthoz közeli működési költségét nagyon magasnak nevezte, s nem értett egyet a KT mögött álló hivatal véleményformáló szerepével sem. A mai KT nem a hivatal véleményét képviseli, hanem a sajátját – tette hozzá Kovács Árpád.

Nem szabad engedni, hogy a KT által képviselt fékek és egyensúlyok koloncokká váljanak, sokkal inkább a finomhangoló szerepét kellene betölteniük. A kormányzattal eredményes és kulturált az együttműködésünk, véleményünk iránt van fogadókészség. Ha egymás munkáját nem obstrukciós alapon ítélik meg, akkor működik a rendszer – hangsúlyozta az elnök, aki elégedett a kezükben lévő eszközökkel, erősebb jogosítványokra ezért nem is tart igényt.

A kormány ad a véleményünkre, a 2012-es tartalékokat például a javaslatunkra zárolta, és egy fedezet nélküli költségvetési módosítással szemben vétónkat is elfogadta. Az idén még értékelnünk kell a második félév költségvetési folyamatait, és a jövő évi büdzsé zárószavazása előtt az adósságszabály törvényi teljesíthetőségéről is nyilatkoznunk kell – sorolta a feladatokat Kovács Árpád, hozzátéve, ha megszületik a hitelmegállapodás a nemzetközi szervezetekkel, és a ennek megfelelően át kell írni a költségvetést, az akkor ismét sűrű heteik lesznek.

 

 

Kovács Árpád elégedett a Költségvetési Tanács jogosítványaival és 50 milliós büdzséjével
Kovács Árpád: A parlamenti nyitányra elkészülünk a munkánkkal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.