Kovács: Magyarország nem gondolkodhat adócsökkentésben

Két év múlva újra élénkülni kezdhet a gazdaság a válság után - mondta Kovács László európai uniós adóügyi biztos az MTI-nek csütörtökön Budapesten. A biztos szerint Magyarország jelenleg nem gondolkodhat nagyarányú adócsökkentésben.

"Két év múlva megkezdődhet a gazdaság újraélénkülése. Azt gondolom, hogy az a csomag, amelyet az Európai Bizottság  összeállított a gazdasági válság kezelésére, az európai gazdaság  talpra állítására, élénkítésére, megfelelő kiutat kínál a jelenlegi  helyzetből" - mondta Kovács László Az európai integráció és a  versenyképesség javítása című konferencián. Hozzátette: azt reméli,  hogy a 200 milliárd eurós csomagot az uniós állam- és kormányfők  jövő heti ülésükön elfogadják majd.

A bizottsági célok között szerepel a munkahelymegőrzés,  állásteremtés, a kis- és közepes vállalkozások támogatása, a  gazdaság modernizálását szolgáló beruházások élénkítése - mutatott  rá.
Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi helyzetben milyen adópolitikát  lenne érdemes követniük a tagállamoknak, Kovács László azt mondta:  ahány ország, annyi megoldás lehetséges, a bizottság is csak  irányokat jelölt meg, célzott, átmeneti intézkedéseket szorgalmazva.

Magyarország akkor jár el helyesen, ha követi a bizottság  irányelveit. Az ország most nincs abban a helyzetben, hogy érdemes  legyen nagy mértékű adócsökkentésben gondolkodnia, hiszen ez  tönkretenné az eddigi eredményeket, például az államháztartási hiány  jelentős csökkenését. Magyarországnak minél egyszerűbbé, minél  átláthatóbbá kellene tennie az adórendszerét - tette hozzá.

"Az adócsökkentés valóban pozitív hatású lehet, de nem rögtön,  hanem 3-4 év múlva. Magyarországnak most nincs erre ideje" - mondta  Kovács László.

Ugyanakkor a versenyképesség fokozása érdekében a kormány adott  esetben csökkentheti a társasági nyereségadót és az élőmunkára  rakódó terheket, amelyet a fogyasztás, a vagyon és a  környezetszennyezés nagyobb adóztatásával lehet ellensúlyozni -  tette hozzá.

Az adóügyi biztos szerint a válság hatására felgyorsulhatnak a  reformok az uniós tagállamokban, ráadásul a közösségi gondolkodás is  erősödhet.

Az olasz The European House - Ambrosetti által rendezett  budapesti konferencia előadói között volt Kiss Péter  kancelláriaminiszter és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár is.  Az osztrák politikus előadásában szintén arról beszélt, hogy vége az  aranykornak, a gazdasági válság miatt két-három nehéz év következik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.