Kovács válaszolt Simicskának: a kormány nem háborúzik senkivel

A kormány nem háborúzik senkivel – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő mai sajtótájékoztatóján arra az újságírói felvetésre, hogy Simicska Lajos azt nyilatkozta a Népszavában: a reklámadó megváltoztatása miatt totális médiaháború indulhat. A kormány a terhek kialakításában mindig a társadalmi igazságosságot és a társadalmi teherbíró-képességet veszi alapul – folytatta.
Arra a kérdésre, hogy valóban 5 százalék lesz-e a reklámadó, Kovács Zoltán úgy válaszolt: csak azt tudja megerősíteni, hogy Lázárt Jánost felhatalmazta a kabinet a reklámadóval kapcsolatos egyeztetésekre. Ennek az a célja, hogy a kötelezettségszegési eljárást megakadályozza.

Az 5 százalékos szintre a kormányszóvivő nem tért ki, de annyit mondott, hogy a kormány még semmilyen döntést nem fogadott el. Nem akar spekulálni a tervekkel kapcsolatban. A konkrétumok az érintettekkel való egyeztetés után alakulnak ki.

A tájékoztatón alapvetően Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a munkahelyvédelmi kedvezmények hatásáról számolt be.

Összeállítása szerint ma 400-450 ezerrel többen élnek munkából, mint 2010-ben. Szavai szerint a a foglalkoztatottság aránya 1992-ben volt ezen a szinten.

Úgy vélte, segíteni kell azokat a rétegeket, aki nehezen találnak munkát a piacon. Ennek érdekében született meg a munkahelyvédelmi akcióterv, ami a fiatal pályakezdők, a kisgyermekes édesanyák, a 55 év felettiek és a tartós munkanélküliek visszatérését segíti a munkaerőpiacra.

Ebben egyébként az év elejétől változások is történtek a jobb eredmények érdekében, így például az édesanyák esetében úgy bővítették a lehetőségeket, hogy részmunkaidős foglalkoztatás esetén is olyan kedvezményeket adnak a munkáltatóknak, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében.

Szerinte a program már eddig is sikeres volt, mert a női foglalkoztatottság csúcson van. Ez most 57 százalékra tehető, ami 2010-ben 50 százalékon állt.

Rámutatott: 2013-2014-ben a kormány támogatása révén 222 milliárd forint maradt azoknál a munkaadóknál, akik "sérülékeny csoportoknak" biztosítottak álláslehetőséget. Ezt az összeget teljes egészében a versenyszférának biztosították – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.