Kötvénnyel segíti a magyar gazdaságot az unió

Az eddigi legnagyobb névértékű kötvényét adja ki az Európai Unió a magyar gazdaság megsegítését célzó nemzetközi védőháló finanszírozására - írta a Financial Times szerdán. A Standard & Poor's a készülő kibocsátást a lehetséges legjobb adósosztályzattal látta el.


A londoni gazdasági napilap szerint a kétmilliárd eurós EU-kötvény rögzített kamatozású, három év futamidejű lesz, és  hivatalosan az Európai Közösség (az uniót megtestesítő jogi személy) bocsátja ki.
Az új kibocsátást, amely a Magyarország számára összeállított, 6,5 milliárd eurós EU-csomag finanszírozásának része, a következő  napokban árazzák, hozama várhatóan a brit és a francia kormánykötvényekéhez hasonló lesz. Jövőre még két, összesen négymilliárd eurós EU-kötvény kerül a piacra.
Magyarország a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), az EU-tól és a  Világbanktól összesen több mint 25 milliárd dollárnyi pénzügyi védőhálót kapott.
A Financial Times szerint az Európai Közösség legutóbb 1993-ban adott ki saját nevében jelentősebb kötvényt, akkor egymilliárd német  márka értékben.
A mostani kibocsátást a Barclays Capital, a BNP Paribas, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs szervezi. Banki források a londoni gazdasági lapnak azt mondták: várakozásuk szerint sikeres lesz az  EU-kötvény, a piacon lévő nagy mennyiségű kormánykötvény-kínálat  ellenére is.
A Deutsche Bank egyik szakértője szerint a szervezők bíznak a  magyar csomaghoz kibocsátandó uniós kötvény befektetői vonzerejében,  tekintettel a kötvény "ritkáságában rejlő értékére" és magas  adósminőségére.
A Standard & Poor's már a kibocsátás előtt a lehetséges legmagasabb, "AAA" szintre sorolta be a készülő uniós kötvényt. A hitelminősítő az osztályzathoz fűzött londoni elemzésében azt írta: az Európai Közösség ezzel azonos szintű adósi besorolása az  erőteljes tagállami támogatást tükrözi, és a kötvény mögött álló  tagországok közül több a világ legfejlettebb gazdaságai közé  tartozik.
A Financial Times szerdai cikkének megfogalmazása szerint az IMF, a Világbank, a EU és az euróövezeti jegybank (EKB) segítsége  nélkül az a veszély állt volna fenn, hogy Magyarország hátralékba kerül "hozzávetőleg 40 milliárd euró adóssággal", amelynek refinanszírozása jövőre válik esedékessé.
Londoni elemzők ugyanakkor nem tartottak attól, hogy  Magyarország nem fizetővé válik.
David Heslam, a Fitch Ratings szuverén adósbesorolásokért  felelős londoni igazgatója - miután a hitelminősítő a múlt hónapban  stabilról negatívra rontotta a magyar adósosztályzat kilátását - azt mondta: a Fitch nem a szuverén adósságszolgálat  teljesítését látja veszélyben. Ha a cégnek bármilyen aggodalma lenne a küladósság-törlesztéssel kapcsolatban, Magyarországra nem befektetői ajánlású osztályzatot tartana érvényben.
A Fitch Ratings azóta - már a Magyarországnak összeállított  pénzügyi védőcsomag jóváhagyása után, több más feltörekvő gazdasággal együtt - egy fokozattal, "BBB plusz"-ról "BBB"-re rontotta a magyar adósbesorolást, de ez is a közepes befektetői adósosztályzati sávban van.
Az osztályzatrontás után a Fitch negatívról stabilra javította vissza a magyar szuverén besorolás kilátását, a pénzügyi védőháló hatására hivatkozva, amelynek nyomán a cég szerint jórészt megszűntek a külső finanszírozási és likviditási kockázatok Magyarország esetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.