Kötelezően megduplázzák az alkalmazottak számát a kiskereskedelemben

Kevés az alkalmazott az áruházakba, mivel az eladók nyugatra mentek dolgozni az itteni alacsony bérek és életkörülmények miatt? A Fidesz már meg is találta a választ: 2016-tól kötelezően megemeltetik a nagy áruházláncokben dolgozók számát. Vagyis ugyanazért az alacsony bérért sokkal többen fognak az áruházi polcok között lődörögni. A döntés a nagy alapterületű CBA-kat is hátrányosan fogja érinteni.

Nem lazít a kormány, ha a nagy áruházláncok működési feltételein kell szigorítani: a Magyar Idők nevű kormányszócső legújabb "értesülése" szerint egy most készülő törvénytervezet 2016-tól arra kötelezné a Magyar Idők szerint a 400 négyzetméternél nagyobb áruházakat, hogy hogy az áruházakban 70 négyzetméterenként egy alkalmazottat állítsanak. Azaz: egy 8 ezer négyzetméteres hipermarketben elvileg 114 embernek kell a vevők rendelkezésére állnia. A Magyar Idők szerint ezzel duplájára nőne a nagyvállalatok alkalmazottainak a száma, vagyis a most 22 ezer főt munkáltató Tesco jövőre kötelezően 44 ezer embert kell,hogy alkalmazzon.

A Fidesz szerint ez a rendelkezés megoldaná az utóbbi években az áruházakban kialakult munkaerőhiányt. Ez azonban súlyos csúsztatás. Mint arról írtunk, az ágazat szakszervezete, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) többször is hírül adta, hogy a hazai kiskereskedelmi bérek igen nyomottak,  így emiatt vándorolnak ki a dolgozók és emiatt alakult ki súlyos munkaerőhiány. Így furcsának tűnik, hogy ugyanazért a bérért immáron -kötelezően kétszer annyian kellene, hogy dolgozzanak.

A javaslatból (illetve az azt ismertető cikkből) nem derül ki, hogy mi lesz azzal, aki nem tudja duplájára felemelni az alkalmazottak számát. Az utóbbi fél évben ugyanis minden áruház folyamatosan toborzott alkalmazottakat, ám így sem jöttek elegen.

A cikk utal rá, hogy a kormány gyakorlatilag így áll bosszút az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat Brüsszelben megfúrt multikon. Az írás szerint ugyanis a folyamatosan növekvő kiskereskedelmi eladásokból származó nagyobb bevételek mellett idén a tervezetthez képest mintegy 15-18 milliárd forint többlet maradt a vállalatoknál, mivel a korábban a cirka hatvanszorosára emelt (és súlyosan diszkriminatív) élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az Európai Bizottság eddig nem engedte beszedni, amit a vállalatok a kormány szerint így az alkalmazottakra költhetnek.

A most beterjeszteni kívánt törvényjavaslat sajátossága, hogy nemcsak a Spar-nak a Tesco-nak és az Auchannak jelent majd komoly terhet, de a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű CBA-k Coop-ok is súlyosan megsínylik a bérköltségeik központi parancsra történő megduplázását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.