Kötelező: a nagy átlag végre jól járt

A kötelező biztosítás díja alacsonynak mondható: új autóknál átlagosan évi 25 ezer forint, és ez nem változik jelentősen az autók elöregedésével sem. Ráadásul a legnépszerűbb típusok esetében a kötelező biztosítás az átlagnál alacsonyabb mértékben drágult – áll a PBA Biztosítási Alkusz legújabb felmérésében.

Hazánkban a piacot rendszeresen felmérő JATO Dynamics statisztikája szerint a legtöbben Skoda Octaviát vásárolnak új autóként, ezt követi az Opel Astra és a Ford Focus. A legnépszerűbb típusok esetén a gépjárművek átlagos kötelező felelősségbiztosítása (kgfb) évente 25 ezer forintba kerül.

A 2012-es kalkulációkhoz képest idén 4 százalékos díjemelkedés tapasztalható ugyanezekben a kategóriákban. Megfordulni látszik a hosszú évek óta tartó folyamatos díjcsökkenés a teljes kgfb-piacon, hiszen a 2013-as esztendőben az teljes piacot vizsgálva az átlagdíjak 9 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest. Vagyis, jó hír a legnépszerűbb típusok vásárlóinak, hogy az átlagnál jóval kisebb mértékben drágultak a köteleződíjak.

A Használtautó.hu felmérése szerint a használt autók közül évek óta az Opel Astra, Suzuki Swift és Ford Focus triumvirátusa uralkodik itthon. Azt is megnézték, hogy e legnépszerűbb modellek biztosítási díja miként változik a leggyakoribb életkorukban, vagyis 3, 7 és 12 évesen.

Ha a kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) és casco díjakat nézzük, a 3 és 7 éves járművek közül egyértelműen a Suzuki Swift kerül a legkevesebbe. A kgfb díjak átlagosan 23 ezer forintos összege alig változik az autók életkorával, a casco viszont jelentősen. A 3 éves autók átlagosan 58 ezer forintos éves casco díja 12 éves korú járművek esetében 38 ezer forintra csökken. Egy 7 esztendős Opel Astra cascója például csaknem 23 százalékkal olcsóbb, mint egy 3 évesé, a 12 éves pedig további 45 százalékkal csökken. Érdemes megnézni a casco-ajánlatokat, ha idősebb gépjárművet vásárolunk, mert olyan alacsony a teljes körű változatok díja, hogy érdemes lehet megkötni – állítják a PBA dealer részéről. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.