Kötbérrel döntik be a távhőcégeket?

Több vidéki távhőcéget, így a fűtést is fenyegeti az a több százmilliónyi kötbér-kötelezettség, amit a hibás számlaformátumok miatt kaptak. A cégek szerint törvénytelenül és politikai okból. Mindegyik cég fellebbez, van, amelyiknél a szám sem stimmel.

A Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nek 101,3 millió, a Szákom Százhalombattai Kommunális Kft.-nek 130 millió, a Váci Távhő Kft.-nek 54 millió forint kötbért kell fizetnie fogyasztóiknak nem megfelelő számlaformátum miatt – jelentette be Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Kispest fideszes országgyűlési képviselője. A közölt számok azonban nem minden esetben egyeznek meg az érintett cégek által tudottakkal. Maga az ügy nem nélkülözi a politikai szálakat. A kormányhivatal alá tartozó Pest megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség úgy találta, hogy a társaságok számlájának tartalma a vizsgált időszakban nem felelt meg az előírásoknak. A büntetést az új szabályok szerint kötbérként kell megfizetni az érintett fogyasztók felé, minden hibás számla után 10 ezer forintot. Tarnai a büntetéseket azzal indokolta, sem a rezsicsökkentésben, sem „az értesítésben” nem ismernek pardont. Szerinte a cégeknek volt idejük felkészülni, a hivatali honlapról számlaképmintákat is letölthettek.

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos szerint eddig csak az embereknek kellett kötbért fizetniük a cégek felé, most ez megfordul. Emlékeztetett, összesen tíz távhőcéggel szemben zajlik hasonló eljárás, ami több mint félmilliárd forint megfizetésével fenyeget. Kérdésünkre, hogy a jelentős büntetés veszélyezteti-e a települések téli fűtését (például azzal, ha a távhőcégek fizetésképtelenekké válnak a büntetések miatt), úgy válaszolt, inkább az a kérdés, a cégek mennyire veszélyeztetik az embereket a számláikkal, illetve ki a felelős az ilyen hibákért. 

A korábbi számlakép a városi tulajdonú BTG Budaörsi Településgazdálkodási Kft. álláspontja szerint nem ok a büntetésre – közölte lapunkkal Wittinghoff Tamás, aki a Budaörs Fejlődéséért Egyesületet színeiben (korábban SZDSZ-es) polgármester. Esetükben – tolmácsolása szerint – a hivatal azt kifogásolta, hogy nem bruttó árakat tüntettek fel, noha ilyen kitétel a határozat által hivatkozott jogszabályban nincs. A városban 2500 háztartást fűtenek távhővel, így négy havi számlázásukért járna összesen 100 millió forint – egyenként negyvenezer – számlakedvezmény a fogyasztóknak. A kirótt kötbért messze aránytalannak tartja a vélt tévedéssel.

A döntést a Fidesz által befolyásolt, felháborító, gátlástalan, igazságtalan öngólnak nevezte, ami szerinte kormánypárti többségű képviselőtestületük számára a legkellemetlenebb. Úgy vélte, ilyen mértékű döntésben az is szerepet játszhat, hogy településvezetőként nem kormánypárti. – A kabinet így szeretne az önkormányzatok pénzéből választási szavazatokat vásárolni – vélekedett. Meglátása szerint a – januári rezsicsökkentéssel amúgy is kivéreztetett – távhőcégük nem képes kitermelni ekkora kötbért, így első körben megtiltotta annak kifizetését, és minden lehetséges jogi fórumon kiállnak igazukért. Kérdésünkre úgy fogalmazott: olyan helyzet nem állhat elő, hogy ne legyen fűtés, mindazonáltal akkor sem fizetnek, ha a bíróságok így ítélnének, „még akkor is, ha bilincsben is viszik el”.

Janovszky Károly, a szintén helyhatósági kézben lévő Szákom Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezetője sem ismerte el a szabálysértést. Mivel a távhő- és szemétdíjat egyben számlázzák ki, a rezsicsökkentés havi mértékét a két termékre együtt adták meg. A második, göngyölített adatot viszont különválasztva tüntették fel. Szerinte a határozat sem hivatkozott tételes törvénysértésre, csupán a hatóság véleményét fejezte ki, miszerint a havi rezsicsökkentési számot is ketté kellene bontani. Ezt megteszik, de mivel a törvény nem szabályozza az esetet, ha egy cég több mint egy rezsicsökkentéssel érintett termékről küld ki számlát, meggyőződésük, hogy nem is sérthettek szabályt. Így fellebbeznek. A cég több mint 4 ezer háztartásnak küld számlát. Ez úgy dagadt 130 millióra, hogy a tévesnek tartott nyomtatványok három hónapig mentek ki. Janovszky Károly szerint a korábbi veszteségeik miatt nincs is forrásuk a kötbérre.

Mindazonáltal biztos abban, hogy az igazságszolgáltatás nekik kedvező döntést hoz. – Bárhogy is alakuljanak viszont a dolgok, fűtés lesz – szögezte le. Hasonlóképp vélekedett Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere, aki az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület színeiben politizál. Mint mondta, a törvényeket be kell tartani, de az első vizsgálatok szerint ők így tettek, így fellebbeznek. Ha hibáztak is, nem volt szándékos, ezért ilyen súlyos büntetés aránytalan, s ennek megfontolását a törvényalkotók figyelmébe is ajánlja. Ha minden fórumon veszítenének, valószínűleg lenne forrás a társaságban akár tőkét emelni, akár új céget alapítani – tekintettel a város kiemelkedő iparűzésiadó-bevételeire –, így a hőellátást a döntés nem veszélyezteti.

54 helyett 24 milliós összegről tud Rakonczai Róbert, a Váci Távhő Kft. ügyvezetője. Noha a fogyasztóvédők mind a 2700 lakossági fogyasztójuk számláját vizsgálták, közülük csak ama 1200 háztartás esetében merültek fel kifogások, akiknek a vizet és a távhőt együtt számlázták. Az ügyvezető elismerte: nem két, hanem egy rezsicsökkentési adatot közöltek. Ez "információs" hiba, mint mondta, a felelősség megállapítása folyamatban van. Rakonczai aránytalannak véli a büntetést, ezért fellebbeznek, a teljes összeget kérik.

Leszögezte, a döntés nem fenyegeti a város fűtését, és önmagában nem löki csődbe a város tulajdonában lévő kft.-t sem. A tavalyelőtti veszteség után tavaly néhány milliós nyereséget értek el, a januári rezsicsökkentés ellentételezéseként olyan összegű állami támogatást kaptak, ami – hatékonyságjavítással együtt – idén akár több tízmilliós nyereséget eredményezett volna. Ha a november 1-i rezsicsökkentést követően arányosan nőne a támogatásuk és sikerülne megfelezniük a kötbért, anyagi helyzetük nem változna lényegesen.

Ismereteink szerint több cégnek is ugyanaz az informatikai vállalkozó működteti a rendszerét, de elérhetőségét egyik cégnél sem adták meg.

A távhődíjak befagyasztása tízmilliárdos veszteséget jelentene a fővárosnak
A távhődíjak befagyasztása tízmilliárdos veszteséget jelentene a fővárosnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.