Küszöbön a paksi atomerőmű bővítése

Nagy erőkkel folyik a Paksi Atomerőmű bővítésének előkészítése. A projekt hét munkacsoportjában több mint száz ember dolgozik, az évekig tartó engedélyezési eljárás pedig már 2010 első negyedévében elkezdődhet.

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. vezérigazgatója, Mártha Imre az MTI-nek nyilatkozva elmondta:a bővítést előkészítendő életre hívott Lévai Projektben több mint 100 ember dolgozik. A tervek szerint szakmai, vagy pénzügyi befektetőt vonnak be a finanszírozásba, de a törvényi szabályozásnak megfelelően csak kisebbségi részesedéssel.

Mivel a finanszírozás hosszabb távra - 8-10 évre is - elhúzódik, ez egy erős tőkéstárssal az MVM számára nem jelent problémát. Az MVM vezérigazgatója szerint az új blokk, vagy blokkok létesítése nem igényel állami forrást.
Süli János, a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. vezérigazgatója elmondta: várhatóan január első napjaiban elfogadják a finanszírozási modellt. A világban sokféle megoldás ismert, az új paksi blokkok építésénél alapvetően szakmai befektetőkre számítanak. Szóba jöhet a potenciális szállító, azaz a beruházás leendő kivitelezője is - tette hozzá.

A PA Zrt. vezérigazgatója arról is beszámolt, hogy az ünnep előtti napokban is folyamatosan konzultáltak a hatóságokkal. Az újév első negyedében valóban elkezdődik az engedélyezési eljárás.

Ez a folyamat hosszú időt - négy-öt évet - vesz igénybe. Vannak egymásra épülő, illetve párhuzamosan is végezhető engedélyezési folyamatok. Az első és leghosszabb időt igénylő a környezetvédelmi engedélyezés. Emellett be kell szerezni építési, vízjogi engedélyt és szükség lesz a Magyar Energia Hivatal valamint az Országos Atomenergia Hivatal engedélyére is.

Az engedélyezési folyamat része a lakossági tájékoztatás, a konzultáció. Közmeghallgatásokat tartanak Magyarország mellett több szomszédos országban is.

Amennyiben 2014-2015-re meglesznek az engedélyek, az első blokk 2020-ban, a következő pedig 2025-ben elkezdheti a termelést. Az új blokkok tervezett élettartama 60 év - mondta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.