Kóser marha mentheti meg Kapuvárt
Kóser marhavágást indítana be a Kapuvári Hús Zrt-nél egy ír üzletember, aki a felszámolási eljárás alatt álló cégre vételi ajánlatot tett- írja mai számában a Világgazdaság.
A komoly beruházást igénylő terv híre meglepetésként hatott, mivel a 2012 őszén leállt kapuvári húsüzem újraindulására már kevés esély mutatkozott. A céget, illetve annak egészét a munkahelyek megőrzése érdekében már többször próbálták meg egyben értékesíteni, mindeddig sikertelenül. Ennek oka lehet, hogy az üzem berendezéseinek egy része igencsak elavult, egyedül a késztermék-gyártósor tűnt piacképesnek.
A most feltűnt vevőről annyit lehet tudni csak, hogy részben külföldi tulajdonú vállalkozás, amely nem tartozik az ismert cégek közé. A kapuvári terveket szövögető írországi üzletember a kóser termékeket külföldi piacra szánja, oda, ahol van kereslet a drágábban előállítható, ezért magasabb árfekvésű termékekre. Mint a lap emlékeztet: a vallásos piacokra máshol is termelnek már Magyarországon: a Gallicoop például a franciaországi muszlim közésségeket célozta meg a vallási előírásaiknak megfelelő pulykahúsával, a Főkefe pedig kóser bizonyítvány birtokában kezdett zöldségfélék, dinnye, gyökér és gumósnövények termesztésébe közhasznú non-profit cégével.