Kósának apróság a trafikbotrány

Kósa Lajos szerint a „jogállamiság sérülne”, ha nyilvánosságra hoznák a trafikpályázatok anyagát. Szerinte a nagy számok törvénye miatt nyert ennyi fideszes a tenderen.

A nagy számok törvényével és a Fidesz önkormányzati választásokon elért jelentős győzelmével magyarázta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, hogy a nyertesek között feltűnően sokan vannak olyanok, akik fideszes önkormányzati vezetőkhöz kötődnek.

„Mivel 2010-ben nagyságrendekkel több fideszes nyert, mint az MSZP-hez, jobbikhoz köthető, hovatovább LMP-s, ezért a sokkal több embernek sokkal több kapcsolata van, és már csak véletlenszerűen sokkal többen lehetnek a trafikpályázaton győztesek listáján - világította meg az összefüggést Kósa Lajos.

Természetesen, számtalan fideszes is nyert a trafikpályázaton - mondta Kósa, ám szerinte kár összefüggést keresni a győztesek és politikai kapcsolataik között, mivel az szerinte nincs. Igaz, kérdésünkre Kósa Lajos elmondta, nem vizsgálták, igazak-e a sajtóban megjelent hírek arról, hogy országszerte tömegesen nyertek fideszesek trafikpályázatot.

Kósa Lajos szerint egy ilyen vizsgálat ugyanis értelmetlen: „kis ügyességgel bármikor kimutatható, hogy a vidéken élő, Fradi-szurkolói körökből nyertek legtöbben, mivel ott nincs NB I-es csapat, így vélhetően a Fradinak ott van a legnagyobb támogatói köre" - mondta Kósa, aki szerint az ilyen listák gyártása afféle statisztikai bűvészkedés.

Ezért - mondta - ők nem is gyártanak listákat. A csütörtökön a Magyar Nemzetben is megjelent harminc baloldali kötődésű nyertesről Kósa Lajos úgy fogalmazott: azok sem egy vizsgálat nyomán kerültek elő, hanem néhány helyi fideszes szervezethez beérkezett jelzés alapján.

Arra a kérdésünkre, hogy a Magyar Nemzet listáján 30 név szerepel, míg a vélelmezett és tudottan fideszes kötődésű győztesek száma már 400 felett van, Kósa megismételte: nem érdemes ilyen listákat gyártani. Közölte: a 30-as lista csak a leginkább prominens baloldali nyerteseket tartalmazza, országosan szerinte több száz baloldali nyerhetett.

Ugyanakkor jó az óvatosság – fogalmazott Kósa, aki egy kokit is kiosztott a Magyar Nemzetnek, amely ma megírta, hogy a tolnai Puch József Puch László testvére. Holott – bár ezt az ügyvezető alelnök már nem részletezte - Puch József történetesen fideszes képviselő Tolnában. Érdemes inkább utánamenni ezeknek az adatoknak, mielőtt megbántunk embereket – mondta Kósa Lajos, aki az egész trafikbotrányt „apróságnak” titulálta.

„Sejtjük, hogy miért kell most ezzel az „aprósággal” foglalkozni – vélte az alelnök: a dohánypiacon 20 és 30 milliárdos profit képződik, amit a kormány most a kisvállalkozóknak akar juttatni. Ez elősegíti a foglalkoztatást. Minden más azt a célt szolgálja, hogy ezt a célt elfedje.

Jogállamiság megóvásáért kell a pályázatokat eltitkolni

Kósa Lajos elmondta: nem támogatja, hogy nyilvánosságra hozzák a pályázatok anyagát.

Ehhez az kellene, hogy minden pályázótól beszerezzük azt a nyilatkozatot, hogy hozzájárul az adatai nyilvánosságra hozásához - mondta Kósa Lajos. Ráadásul ha egyetlen pályázó is nemet mond erre, akkor ez már végképp igazságtalan vele szemben. Hozzátette azonban: ha az adatvédelmi biztos azt mondja, hogy nyilvánosságra lehet hozni az adatokat, akkor ezt megteszik. Személy szerint azonban „több aggályt látna egy ilyen eljárásban, mint segítséget”.

Lapunk kérdésére elmondta: nem támogatnák azt a törvénymódosítást sem, hogy a pályázati anyagokat közérdekű adattá nyilvánítsák, miután egy ilyen jogszabály-módosítás később „komolyan visszaüthet”. Szerinte ugyanis diszkriminatív volna, ha egyes koncessziós pályázatoknál kötelező volna a nyilvánosság, míg másutt nem. 

„Ez olyan általános jogelvet sértene, ami a jogállamiság megóvására és fenntartása érdekében fontos” – vélekedett az alelnök, hozzátéve: aki pályázik egy koncesszióra annak biztos tudatban, hogy a pályázók adatait zártan kezelik, akkor azzal szemben nem helyes utólagosan megváltoztatni a szabályokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.