Kósa Lajos ezúttal az IMF-nek szólt be

A debreceni polgármester szerint az IMF-nek "figyelnie kell a realitásokra a Magyarországgal folytatott tárgyalásokon." Szerinte az IMF-nek csak keménykedésből nem tetszik a bankadó ötlete.

Az IMF-nek is figyelnie kell a valóságra a Magyarországgal folytatott tárgyalásokon - mondta Kósa Lajos szerdán egy televíziós műsorban.

"Magyarország az egyik legnehezebb helyzetben lévő uniós tagállam, eközben nekünk írnák elő a legkisebb költségvetési hiányt, ezt lehet csinálni..., de hát nem fog menni; az IMF-nek is figyelni kell, hogy a realitásoktól ne szakadjon el" - fogalmazott a Fidesz ügyvezető alelnöke a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában. Kifejtette, érti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) álláspontját, az IMF sem akar puhának látszani, nem mondhatja azt, hogy rendben van a 200 milliárd forintos bankadó.

Úgy vélte, a konfliktust meg kell vívni és kompromisszumra kell jutni, nem hiszi, hogy az IMF győz száz százalékban, vagy a magyar kormány.
Kifejtette, senkinek nem érdeke, hogy egyetlen EU-s ország is tartósan instabillá váljon. Magyarország ezt mindenképpen el szeretné kerülni, s a kormány minden áron szeretné tartani azokat a hiányszámokat, költségvetési sarokszámokat, amiket "nem mi találtunk ki".

A külföldi sajtóban megjelentekre reagálva elmondta, a külföldi partnereknek szokatlan az a magatartás, hogy nem az ő kegyeiket keresi egy kormányzat, hanem a választópolgárok érdekeit próbálja képviseli. Közölte: "bennünket a magyar választópolgárok választanak, nem Wall Street Journal".

Elmondta: elmagyarázzák a befektetőknek, a külföldi sajtónak, a banktulajdonosoknak is, az nem tarható, hogy amikor az előző kormány hibájából tönkremegy a magyar gazdaság és a költségvetés a végveszély szélére jut, akkor a megszorítások csak a kispénzű embereket érinthetik, az unióban a legmagasabb fajlagos nyereséggel dolgozó itteni bankok pedig szemmel láthatóan kivonulnak a magyar gazdaság finanszírozásból.

Úgy vélte, szolidaritásra kell kérni a külföldi partnereket is.

Kósa Lajos elmondta, miközben az ország fegyelmezetten teljesíti fizetési kötelezettségeit, busásan, kamatokkal megfizeti az adósságát, eközben nem lehet kizárólag a magyar átlagembereken elverni a port, ez nem fog menni.

A problémát részben abban látja, hogy a helyzet szokatlan, nehezen emésztik, mert, ha egy pici országban meg lehet csinálni - be lehet vezetni a bankadót -, akkor mi lesz a többiekkel. Aláhúzta, a felfogásuk az, hogy egy csónakban evezünk. Ha jó volt Magyarország, amikor busásan jövedelmezett a befektetés, olcsón lehetett állami vagyont venni, nagy szeletet lehetett kiharapni a pénzügyi piacból, akkor nem kell meglepődni, hogy "amikor rosszul megy a dolgunk, tőlük is szolidaritást kérünk".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.