Kósa Lajos: Csökken Debrecen hitelállománya

A cívisváros 4,8 milliárd forint kölcsönt vesz föl, hogy egyensúlyban tudja tartani az idei költségvetését. Debrecen adóssága most mintegy 27 milliárd forint, ami Kósa Lajos polgármester szerint az újabb hitelfelvétel miatt több mit félmilliárd forinttal csökken.

A következő hetekben tervezett 4,8 milliárd forintos hitel felvétele nem nem növeli Debrecen város jelenlegi hitelállományának nagyságát, hanem mintegy 600 millió forinttal csökkenti. Ennek az az oka, hogy a város idén magasabb összeget törleszt, mint amennyit a tartozása indokolna - nyilatkozta tudósítónknak Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

A politikust annak kapcsán kérdeztük, hogy a debreceni önkormányzat gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki egy összegben folyósított, euró alapú, forintra szabadon átváltható hitel felvételére  4,825 milliárd forint értékben. Sikeres eljárás esetén a hitel tőketörlesztése 2014 januárban indul, a futamideje 2024 január elsején jár le.

A város jelenlegi hitelállománya mintegy 27 milliárd forint, míg az önkormányzati társaságokat tömörítő Debreceni Vagyonkezelő Zrt. hitelei mintegy 11-12 milliárd forintra tehetők.

Kérdésünkre, miszerint mi indokolja az említett újabb hitelfelvételt, a debreceni önkormányzat azt a tájékoztatást adta: a 2011. évi költségvetését 45,3 milliárd forint bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el a közgyűlés. Az erre az évre tervezett hiteltörlesztés összege - kamatokkal együtt - 5,4 milliárd forint, s a 4,8 milliárd forint hitelt a költségvetési egyensúly biztosítása érdekében kell felvenni. Mint írják, ebből következően a hitelfelvétel nem növeli a város jelenlegi hitelállományának nagyságát, hanem az 0,6 milliárd forinttal csökken.

Kérdésünkre, miszerint hogyan csökkenhet a hitelállomány, ha a következő hetekben újabb kölcsönt vesznek föl, Kósa Lajos azt válaszolta: ennek az az oka, hogy idén a tőke- és kamattörlesztésekkel együtt több tartozást fizetnek vissza, így összességében a váos hitelállománya csökken. Érdeklődésünkre, miszerint úgy tűnik, hogy ez csak az idei esztendőre érvényes számítás, azaz hosszú távon mégis nő az adósságállomány a 2014-ben kezdődő újabb törlesztéssel együtt, Kósa Lajos azt válaszolta: a csökkenés független a futamidőtől, hiszen a város rövid- és hosszútávú hitelállományét egyben számolják. Hozzátette: összességében a város teljes adósággállományát idén több mint félmilliárd forinttal tudják csökkenteni. Megjegyzésünkre, miszerint furcsa, hogy Debrecenben akkor vesznek föl újabb hitelt, amikor a kormányzat az állam és az önkormányzatok eladósodottságának megállítására törekszik, Kósa Lajos az önkormányzati rendszer alulfinanszírozására hivatkozott. Mint mondta, bevételi oldalon országosan évi mintegy 200 milliárd forint hiányzik az önkormányzatoknál, miközben állami támogatásuk a 2004-es szinten van, s nőtt a kötelezően ellátandó feladataik száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.