Kósa: ha a cégek visszalépnek, győztünk

Ha valamennyi szolgáltató visszalép az energiaár-csökkentést támadó pertől, és hosszú távon garantálja, hogy nemzetközi fórumokon sem vet gátat a kormány rezsicsökkentési elképzeléseinek, akkor győztünk – fogalmazott kérdésünkre Kósa Lajos Fidesz-alelnök a rezsicsökkentési aláírásgyűjtő ívüket bemutató sajtótájékoztatón. Július 1-től a PB-gáz és a kéményseprés díja is tizedével mérséklődhet.

Kósa Lajos a parlamentben bemutatta annak az aláírásgyűjtő ívnak a mintapéldányát, amelyen a Fidesz a rezsicsökkentés melletti elkötelezettséghez gyűjti a lakossági támogatásokat. Az ív címe szerint "Magyarország nem hagyja magát", alatta pedig az áll, "Követeljük, hogy a magyar parlament minden külföldi és belföldi nyomás ellenére tartson ki a rezsicsökkentés mellett!", majd még lejjebb öt tételben vázolják a kormány ezzel kapcsolatban többször hangoztatott elképzeléseit. Az apróbetűs rész szerint az aláíróval a Fidesz később is felveheti a kapcsolatot.

A Tigáz - az egyetlen olyan gázcég, amelynek ügyéről eljárási okok miatt a bíróság csak ma hozott döntést - a tárgyaláson a pertől való visszalépését jelentette be. Ama kérdésünkre, hogy okafogyottá válik-e az aláírásgyűjtés, ha eljárása jelen szakaszában valamennyi energiatársaság visszalép, Kósa Lajos úgy fogalmazott: ha valamennyi energiatársaság visszalép a pertől, és garantálja, hogy hosszú távon európai fórumokon sem támadja a kabinet energiaár-csökkentési elképzeléseit, akkor "győztünk". Ám ilyen garanciákat még nem kaptak, tehát elkezdik az aláírásgyűjtést. A Tigáz visszalépését részsikernek minősítette. Egyszersmind viszont a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos erőfeszítései kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy tegnap a Fidesz internetes oldalát hackertámadás érte - amit informatikusaik sikerrel elhárítottak -, vagyis "bizonyos körök" mindent megtesznek azért, hogy eltérítsék a Fideszt szándékaitól, amire természetesen nem hajlanak.

A Fidesz ügyvezető alelnöke megemlítette, hogy a párt július 1-től a víz és a szemétszállítás mellett a PB-gáz és a kéményseprés díját is csökkentené. Kérdésünkre, hogy mennyivel, jelezte, hogy a többi közműfajtához hasonlóan 10 százalékkal.

A parlament ma rendkívüli ülésen fogadta el a Magyar Energia Hivatal átalakításáról szóló törvényt. Eszerint az új nevén Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási (helyesen: Közműszabályozási) Hivatal rendeletben hirdetheti ki a mostani jogi viták alapjául szolgáló, a számla egy kisebb részét kitevő úgynevezett rendszerhasználati díjakat. Ez szakértők szerint azért jelentős változás, mert - nyilván szintén a most folyó perekre reagálva - egy rendeletet nem lehet bíróságon megtámadni. (Mivel a számla nagyobbik tételét kitevő termékárat a miniszter eleve rendeletben hirdette ki, azt az energiacégek nem is támadták bíróságon.)

Kósa Lajos a figyelem középpontjában. Indítják a gyűjtést
Kósa Lajos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.