Körvonalazódnak az INA működtetésének feltételei

Több ponton is megállapodásra jutott már a Mol és a horvát kormány az INA olajipari társaság működtetéséről. A Mol például két évig nem adhatja el részvénycsomagját horvátok hozzájárulása nélkül.

Több kérdésben már megállapodásra jutott a Mol és a horvát kormány az INA olajipari társaság közös működtetésével kapcsolatban - derül ki abból a dokumentumból, amelyet a horvát kormány tett közzé weblapján.


A Damir Polancec miniszterelnök-helyettes - egyben gazdasági miniszter - által szignált, december végén készült összefoglaló jelentés a horvát kormány és a magyar olajipari társaság tárgyalásaink jelenlegi állását részletezi.

A horvát állam jelenleg 44,85 százalék INA-részvényt birtokol, a Mol-nak a múlt év őszén lezárult nyilvános vételi ajánlatnak köszönhetően 47,16  százalékos részesedése van.


A dokumentum szerint a feleknek az INA további működtetése kapcsán sikerült megállapodni a felügyelő bizottság (FB) összetételéről. E szerint az FB kilenc tagú lesz: öt tagot a Mol, hármat a horvát kormány delegál, egyet pedig a munkavállalók képviselői. Az FB elnöki posztjára a horvát kormány tehet javaslatot, az alelnöki posztra pedig a Mol.


Az igazgatóság várhatóan hat tagból áll, tagjait fele-fele arányban a horvát kormány és a Mol delegálja. Az igazgatóság - szavazategyenlőség esetén döntési joggal felruházott - elnökét a Mol jelölheti.


A jelentés kitér arra, hogy a tárgyalásokon eldőlt: a horvát érdekeket érintő stratégiai kérdésekben a felügyelő bizottság egyhangú szavazata esetén lehet döntést hozni. Ezek közé tartozik például az üzletágak megszüntetése  vagy átszervezése, a név illetőleg a székhely megváltoztatása, valamint meghatározott értékhatár felett a hitelfelvétel, az ingatlan és más vagyonnal kapcsolatos döntések, a meglévő szerződések módosítása.

Megállapodásra jutottak abban is, hogy a Mol két éven át nem adhatja el az INA tulajdonában lévő részvénycsomagját a horvát kormány beleegyezése nélkül. Ha a Mol a további tárgyalások eredményeként vásárlással vagy részvénycserével újabb tulajdonrészt szerez a kormány pakettjéből, az állam vétójoga további három évre meghosszabbodik. A kormány elővásárlási jogát akkor is fenntartja, ha a magyar olajtársaságöt év után adná el részvénycsomagját.

A korábban Horvátország számára a leginkább megfelelő megoldásként megjelölt részvénycserét továbbra is csak lehetőségként említi a kormányzati jelentés. A dokumentumból kiderül, hogy ha a további tárgyalások során megvalósulhat a Mol és az INA részvényeinek cseréje, akkor az értékbecslést a nemzetközi szabályoknak megfelelően végeztetnék el, külföldi céggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.