Korrupciós ügybe keveredett az osztrák jegybank

Felfüggesztették tisztségéből az osztrák jegybank kormányzóhelyettesét. Az ügyészség gyanúja szerint Wolfgang Duchatczek korrupcióval szerzett megbízást a pénzverdének.

Felfüggesztette tisztségéből kedden az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) közgyűlése egy korrupciós ügyben gyanúsított kormányzóhelyettesét, Wolfgang Duchatczeket. Duchatczeket azzal vádolja az ügyészség, hogy az osztrák pénzverde felügyelőtanácsi tagjaként tudomása volt a pénzverde Szíriával és Azerbajdzsánnal kötött, korrupciógyanús üzleti megállapodásairól.

Az ügyészség a múlt csütörtökön jelentette be, hogy vádat emelt Duchatczek és a pénzverde hét korábbi vezető tisztségviselője ellen csalás, megvesztegetés és pénzmosás bűnsegédlete miatt. A vádhatóság szerint az állami cég szerződéseket kötött Szíriával és Azerbajdzsánnal bankjegyek és érmék legyártására. A feltételezés szerint a megbízás érdekében a megbízó országok tisztségviselőinek 14, illetve 20 százalékos kenőpénzt fizettek.

Összesen 14 millió euró folyt külföldi számlákon, offshore társaságokon keresztül a külföldi tisztségviselőkhöz - írták a közleményben. Ezeket az összegeket belekalkulálták a megbízási díjba, ezért az osztrák intézményeknek "nem keletkezett káruk" az ügyészség megállapítása szerint. Duchatczeket azzal gyanúsítják, hogy a pénznyomda felügyelőtanácsi tagjaként tudott az ügyről.

A kormányzóhelyettes ügyvédjének állásfoglalása szerint a nemzeti bank kormányzótanácsa "túllépte hatáskörét" azzal, hogy Wolfgang Duchatczeket felfüggesztette, amikor a vádemelés ellen még fellebbezni lehet. Az ügyészség másfél éve nyomoz az ügyben. A nyomozás kezdetén felügyelőtanácsi tagságukkal összefüggésben vizsgálat alá vonták Ewald Nowotnyt, az osztrák jegybank kormányzóját és Peter Zöllnert, a bank igazgatóját is. Ellenük az eljárást vádemelés nélkül zárták le. Duchatczek, akinek hosszú szolgálati idejére esett az euró bevezetése is Ausztriában, júliusban vonulna nyugdíjba a nemzeti banktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.