Korrupciós rovót kaptunk a Transparency Internationaltől

Magyarország szinte semmit nem tesz a korrupcióellenes program céljainak eléréséért - állapítja meg legfrissebb jelentésében a Transparency International (TI).

A világ gazdaságát meghatározó országok sikertelenek a korrupció visszaszorításában - derült ki a Transparency International (TI) legfrissebb kutatásából, amely a korrupció-elleni küzdelem céljával aláírt OECD-egyezmény megvalósulását vizsgálta 36 országban. Magyarország szinte semmit nem tesz a célok eléréséért.

A világ leggazdagabb exportőr államait tömörítő OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Korrupció-ellenes Egyezményét 1999-ben 38 ország írta alá azzal a céllal, hogy harcot indítsanak a „házon belüli” korrupció ellen. A megállapodás, amelyhez tavaly csatlakozott Izrael és Dél-Afrikai Köztársaság is, elsősorban a nagy nemzetközi tranzakciók során elkövetett visszaélésekre fókuszál. Az OECD célja, hogy Kína, India és Oroszország is aláírja az egyezményt. A célok megvalósulásáról évről-évre jelentést tesznek közzé.

Eszerint 36 ország közül mindössze négy volt aktív a kenőpénzek visszaszorításában és a korrupció szankcionálásában, 11 közepes értékelést kapott, míg 21 állam – köztük Magyarország – alig vagy egyáltalán nem tesz semmit a korrupció mérséklését célzó megállapodás megvalósításáért. - Valós politikai elkötelezettség kell a korrupció visszaszorításához – mondta Alexa Noémi, a TI hazai szervezetének vezetője, aki szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos lenne, hogy a mostaninál erősebb jogszabályok biztosítsák a tiszta piaci versenyt.

A kutatásból kiderül, hogy számos akadálya lehet a korrupció elleni hatékony fellépésnek: jellemzően a jogszabályok hiánya, a nyomozások politikai befolyásolása, vagy forráshiány hátráltatja a harcot. A tanulmány az okok között sorolja azt is, amikor nemzetbiztonsági vagy nemzetgazdasági érdekre hivatkozva indokolják a korrupciós ügyek ejtését.

- Magyarországon jellemzően a megfelelő jogszabályok és az erős nyomozati eszközök hiánya rontja az esélyeket – emelte ki Alexa Noémi. - Amíg nincs megfelelő pártfinanszírozási törvény, a közbeszerzések átláthatatlanok maradnak és a közérdekű bejelentőket nem védi meg az állam, nem várhatók jobb eredmények – tette hozzá.

Magyarországon idén 24 korrupcióval kapcsolatos vizsgálat indult. A riport név szerint említi a legnagyobb visszhangot kiváltó ügyeket, cégeket, amelyek között szerepel a Magyar Telekom, a Siemens, a Gripen (BAE Systems), a Strabag,
és a Rail Cargo Austria.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.