Korrupciós ügyek: a NAV magyarázza a bizonyítványt

Közleményben utasította vissza a NAV az amerikai nagykövetség által a beutazási tiltás indoklásaként benyújtott dokumentumot. Az USA követsége a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordult azért, mert több ízben jelezte az adóhatóságnak, hogy korrupciógyanús ügyletekbe botlott, ám a NAV ezekre nem reagált érdemben. A hatóság szerint hiányos, több helyen téves információkat tartalmaz az amerikaiak összefoglalója.

Egy sor adattal támasztották alá, hogy mennyire keményen mennek a csalók után. Példának felhozták, hogy négymilliárd forint értékben foglaltak le csempészcigarettát az idén. Ez valóban impozáns, ám nem árt tudni, hogy a teljes hazai cigarettaforgalom 560-600 milliárd forint, ezen belül pedig a becslések szerint a feketekereskedelemben eladott termékek értéke 60-100 milliárd forint között van. Ennek fényében pedig a felderítési arány tíz százalék alatt van - egyébként tíz százaléknál jellemzően nem is lehet több nemzetközi példák szerint sem.

A NAV közleménye szerint a láncolatos áfacsalásokkal kapcsolatban az amerikai cégek bejelentései alapján a 2011-ben kezdtek nyomozást. Ennek eredményeként a NAV pénzügyi nyomozói lebuktattak egy bűnszervezetet, amely több mint kétmilliárd forint áfát csalt el, az ügyben jelenleg 14 gyanúsított van. A NAV több társaságnál is több százmillió forint adókülönbözetet tárt fel ellenőrzéseivel és a büntető eljárásokban.

A NAV valóban több bűnözői csoportot fülelt le, ezek közül kiemelkedik például egy határokon átívelő, színesfém-kereskedelemmel foglalkozó csoport is. A győri banda éveken át működött, összesen nyolcmilliárd forint kárt okozva a költségvetésnek. Az a tény azonban, hogy komoly hálózatokat számolnak fel a nyomozók, nem zárja ki sem a korrupció, sem más visszaélés elvi megtörténtét. S azt sem, hogy egyszerűen csaló cégek nem kerülnek valamiért a látómezőbe.

A NAV nagy adótartozói listáját több milliárd forint adótartozással és bírsággal vezetik fantomizált cégek. A legfrissebb listát az az Electronica 24 Kft. vezeti 2,3 milliárd forint adóhiánnyal és 2,2 milliárd forint bírsággal, amely ellen eddig semmilyen szankciót nem hatott végre a NAV. A Brit Virgin szigeteki tulajdonossal rendelkező cég ellen nyáron végrehajtás indult, egyéb intézkedés egyelőre nem történt, így nem függesztették fel az adószámát, nem indult ellene felszámolási eljárás. A listán négy olyan cég van, amelynek adótartozása meghaladja az egymilliárd forintot, a bírsággal együtt számolva pedig a milliárdos csalók klubja 16 tagú. A listát negyedévente frissítik, jellemzően újabb és újabb listavezetőkkel. Vagyis valójában sajnos nem kirívó kétmilliárd forint áfát elcsaló céget találni.

Az adó 95 százalékát az adózók önként vallják és fizetik be, tavaly több mint 10 000 milliárd forintot. Emellett a NAV tavaly 564 milliárd, idén eddig 547 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, a nyomozók 2013-ban és 2014-ben eddig összesen mintegy 160 milliárd forint értékű költségvetési csalásra derítettek fényt. A csalók és egyéb tartozók által be nem fizetett, utóbb behajthatatlannak minősített tartozás tavaly 492 milliárd forintot tett ki. A nemzetközi becslések alapján éves szinten a be nem fizetett adó - legnagyobb része munkabérteher és áfa - meghaladja a 2000 milliárd forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.