Korrupcióellenes hivatal vizsgálná a Mol horvát bevásárlását?

Stjepan Mesic horvát államfő jónak látná, ha a korrupcióellenes hivatal (USKOK) kikérdezné Ivo Sanader volt kormányfőt és Damir Polancec volt miniszterelnök-helyettest arról, milyen feltételek mellett adták el az INA horvát olajtársaság részvényeinek egy részét a Mol magyar olaj- és földgázcégnek.

Mesic a horvát közszolgálati rádiónak nyilatkozva hétfőn úgy vélekedett: bár az adásvételi szerződést nyilvánosságra hozták, a közvélemény továbbra sem szerzett tudomást arról, hogy Horvátország mit nyert az ügylettel és mekkora pénzről volt szó az ügyben.

Mesic azt állította, hogy többször is beszélt Sanaderrel (aki július elsejéig állt a jobbközép irányultságú horvát kormány élén), ám mindannyiszor azt a választ kapta, hogy az egész ügyet Polancec intézte, aki akkoriban a gazdasági miniszteri tisztséget is betöltötte. "A horvát közvélemény pedig soha nem tudta meg, hogy mit intézett" (Polancec) - fűzte hozzá a horvát elnök. Mesic azt hangoztatta, hogy a szerződés a Mol-ra ruházta át a vállalatirányítási jogokat, s ezzel Horvátország valójában elvesztette befolyását a vállalat döntései felett. A horvát államfő ezért jónak látná, ha az USKOK megkérdezné Sanadert és Polancecet arról, hogy Horvátország mit nyert az INA-részvények eladásával.

Az INA-ban a horvát államnak 44,85 százalékos részesedése van, míg a Molnak 47,16 százalékos a tulajdoni hányada. A többi részvény kisrészvényesek tulajdonában van.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.