Korrupció persze nincs, de felkészülnek rá

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is rámozdult a korrupcióra: információink szerint ugyanis a vállalatnál a közelmúltban készült egy intézkedési terv „a taxiellenőrök korrupciós kockázatainak kiszűrésére”.
A BKK ellenőreire és az Uberre is panaszkodtak a taxisok
A BKK ellenőreire és az Uberre is panaszkodtak a taxisok
Szabó Miklós / Népszabadság

Ez olyan pontokat tartalmaz, mint az „ellenőrzésére vezényelt ellenőr párok tervszerű cseréje, rotálása”, vagy „a munkavállalók tevékenységének visszaellenőrizhető kontrollálása érdekében a tervezett szolgálatvezénylés” bevezetése. Utóbbi ponttal kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseire rálátó forrásaink annyit jegyeztek meg, hogy a dokumentum szövegezéséből arra lehet következtetni, hogy a revíziók eddig ilyen irányítási rend nélkül zajlottak, ami rendkívül meglepő.

A BKK kategorikusan cáfolta lapunknak, hogy a felfedett korrupciógyanús ügyek miatt készült az intézkedési terv. A háttérben az áll – írták válaszukban –, hogy a közelmúltban több taxivállalkozás vezetője informálisan arról a közszájon forgó pletykáról tájékoztatta a BKK-t, miszerint a lebukott taxis kenőpénzzel elérheti, hogy a kiállított jegyzőkönyv ne tartalmazza a megállapított hiányosságokat. A BKK ugyanakkor jelezte, hogy se az említett esetnek, se ahhoz hasonlónak nem bukkantak a nyomára. Kérdéseinkre a BKK nyomatékosította: korrupciógyanús ügyeket nem tapasztaltak az ellenőrzéseknél. Hozzátették: a munkafolyamatokat rendszeresen kockázatelemzésnek vetik alá, s a rendelkezésükre álló jogi keretek között ellenőrzik munkavállalóikat. Ezeket az ellenőrzéseket korábban is elvégezték – függetlenül a mostani pletykáktól –, s eddig egyetlenegy korrupciógyanús ügylettel sem találkoztak.

Mint arról beszámoltunk, az ellenőrzésekkel még sincs minden rendben. A taxisok több alkalommal jelezték lapunknak, hogy a BKK fedett ellenőrei nem íratnak alá jegyzőkönyvet a sofőrrel, a papírmunkát pedig az utazást követően, az irodában végzik el. Ez visszaélésekre ad módot. Elek Ferencet például az angyalföldi Duna Plazánál úgy kapták szabálytalanságon a BKK ellenőrei, hogy nem is járt arra. Az ellenőrök azt írták a jegyzőkönyvbe, hogy a taxis a bevásárlóközpontnál nem adott nekik nyugtát, ezért be is vonták a drosztengedélyét. A jegyzőkönyvet nem látta, azt se tudta, hogy ellenőrzést tartottak nála. Az időközben nyugdíjassá vált Elek Ferenc bíróságra vitte az ügyét, mert – mint jelezte lapunknak – biztos a dolgában.

– Nem büntethetnek valamiért, amit nem is követtem el – magyarázta. A korábbi taxis mobiltelefonjának cellainformációit is bekérték, hogy bizonyítani lehessen: a papír téved, nem a fuvaros. A bíróság első fokon neki adott igazat, azóta a BKK fellebbezett, s most itt áll az eljárás. Az üggyel kapcsolatban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon is elindult egy pere, immár a Nemzeti Közlekedési Hatósággal (NKH) szemben, miután a BKK-döntés hatására az NKH bevonta a taxiengedélyét. Az ügy első szakasza itt is lezárult – mondta lapunknak.

– A bíróság „hatálytalanította a taxiengedély elvételét”, így ha akarnék, már legalább lehetnék taxis – élcelődött a helyzeten.

Szabályozná az Ubert az NGM

A Magyarországon is megjelent Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatásról egyeztettek tegnap a taxisok Glattfelder Béla nemzetgazdasági államtitkárral. A tárca közleménye szerint egyetértettek abban, hogy az Uber nem szerezhet magának versenyelőnyt a tisztességesen működő taxisokkal szemben azzal, hogy nem teljesíti a személyszállításhoz előírt jogszabályi követelményeket. A kéretlen és sokkal olcsóbban dolgozó konkurencia ellen közösen fellépő taxitársaságok képviselői kifogásolták, hogy míg velük szemben megkövetelik, az Uberhez tartozó szolgáltatónál elnézik, hogy nem ad számlát, nem rendelkezik engedéllyel, nincs taxiórája, sem utasbiztosítása, sőt diszpécserszolgálata sincs, s így – szerintük – teljesen ellenőrizhetetlenül működik. Az egyenlő versenyfeltételek kialakítását célzó egyeztetések folytatódnak. (K. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.