Cséfalvay: Nonprofit lesz a közműszolgáltatás, és nem fagy be a minimálbér

Fel sem merülhet, hogy az OECD ajánlásainak megfelelően kivezesse a kormány a különadókat. A nemzetgazdasági tárca elutasítja a minimálbér befagyasztását is.

Teljes az egyetértés abban, hogy a magyar gazdaságot erőteljesebb növekedésre kell ösztökélni, s az OECD országjelentése lényegében azt sorolja fel, milyen eszközökkel lehet ezt elérni – mondta hétfő délelőtt a Nemzetgazdasági Minisztériumban a kiadvány szerkesztőivel együtt tartott bemutatón és sajtóértekezleten Cséfalvay Zoltán államtitkár. Mint beszámoltunk róla, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az új „magyar szemlében” számos ajánlást fogalmaz meg, miközben rendkívül aggasztónak tartja a potenciális növekedési ütem visszaesését, különösen térségi összehasonlításban. Egy kérdésre az államtitkár ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a beruházási ráta már elérte az uniós átlagot, igaz – tette hozzá –, a felzárkózáshoz ez nem elég.

Örömmel nyugtázta Cséfalvay Zoltán, hogy a 2012-es országjelentéshez képest sokat változott a helyzet, ma már nincs recesszióban a magyar gazdaság, s az akkori előrejelzéshez képest valóban a GDP három százaléka alá süllyedt a költségvetési hiány, s az államadóssági ráta is csökkenő pályára állt.

Az Orbán-kormány intézményi, adó-, közigazgatási és munkaerő-piaci „reformjait” felsorolva Cséfalvay arra a következtetésre jutott, hogy ezek mind jó irányba hatnak. Az adórendszer átalakítása befejeződött, tehát fel sem merülhet, hogy az OECD azon felvetéseit, amelyek szerint az ágazati különadókat ki kéne vezetni, s helyettük növekedés- és környezetbarát közterheket bevezetni, esetleg megfontolják, még a gondolatkísérlet szintjén sem. Sőt, az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a különadók a növekedést nem fogják vissza, miközben az OECD is elismeri, hogy hozzájárultak a költségvetés konszolidálásához.

Hasonlóképpen elutasította, hogy a minimálbért be kéne fagyasztani, már csak az OECD átlagához képest is nagyon magas adóék miatt. Azt mondta, hogy uniós szinten maga a minimálbér egyáltalán nem kiugróan nagy. S mint várható volt, a közműszolgáltatások esetében sem értettek egyet a piaci viszonyok megteremtésében, Cséfalvay a nonprofit jelleg erősítése mellett állt ki, a rezsicsökkentést kísérő kormányzati kommunikációnak megfelelően. Azzal a kiegészítéssel, hogy Európában még nem alakult ki a versenyen alapuló egységes energiapiac. Ennek létrehozásán persze a magyar kormány is serényen munkálkodik.

Vita van még egyebek mellett a Költségvetési Tanácsnak az OECD megítélése szerint túlzottan erős vétójogáról is. Azt a tényt, hogy kívülről nézve sokan úgy érzékelik, nem kellően átlátható, kiszámítható a magyar közeg, Cséfalvay azzal magyarázta, hogy kormánya bizonyította, lehet egyszerre fiskális stabilizációt és szerkezeti reformokat végrehajtani, de ez túl sok változással jár.    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.