Az Orbán-kormány zéró toleranciát hirdetett az Uber ellen

A mai napon zéró tolerancia lép életbe az Uber-személyszállítást illetően – jelentette ki Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.
Ennek azonban lesz előzménye – hangsúlyozta. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanis a nap folyamán az internetes oldalán közzéteszi azt a tájékoztatót, amelyből kiderül az, hogy az Uber-sofőröknek mit kell tenniük, s milyen befizetési kötelezettséget kell teljesíteniük annak érdekében, hogy tevékenységük legálissá váljon. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány szeretné felszámolni, hogy valaki Magyarországon adófizetés nélkül szállítson személyeket. Ennek érdekében a NAV megsokszorozza az Uber-sofőrök ellenőrzésében részt vevők számát.

Tállai András megjegyezte: az eddigi vizsgálatok – itt csupán tíz körüli ellenőrzésről beszélt – alapján az látszik, hogy a közösségi alapon szerveződő személyszállításban részt vevők egyáltalán nem fizetnek adót, a NAV-hoz nem jelentkeztek be, adószámot sem kértek, holott tevékenységük ezt megkövetelné. Pontosan annak érdekében teszik közzé a NAV-tájékoztatót, hogy ezek a személyek ne tudjanak arra hivatkozni, nem voltak tisztában kötelezettségeikkel. Így többi között az említett adószámot is ki kell váltaniuk, s példának okáért el kell majd dönteniük, hogy belépnek-e az áfakörbe vagy sem.

Egyébként a NAV vizsgálatai azt feltárták, hogy a szolgáltatáshoz csatlakozó személyek egy 12 oldalas szerződést kötnek a hollandiai Uber társasággal. Ez a dokumentum másról sem szól – fogalmazott Tállai –, mint arról, hogy milyen felelőssége van a belépő embereknek, és milyen feltételekkel vehetnek részt a működésben. Az államtitkár megjegyezte: azt tanácsolom ezeknek az embereknek, hogy ezt a dokumentumot részletesen olvassák el, mert abból bizony kiderül: minden kérdésben ők felelnek, azaz nem mondhatnák, hogy nem tudják, milyen feladataik vannak.

A Népszabadság kérdésére, hogy a Uber Magyarországhoz kapcsolódó vállalatait be kívánják-e vonni, s ha igen, hogyan a nagyobb mértékű hazai adófizetésbe, Tállai András úgy reagált: az itthoni forgalmazás után egy hollandiai vállalatnak származik bevétele, az pedig Magyarországon nem adóalany. Egy másik cég, az Uber Hungary pedig csak koordinációs feladatokat lát el. Ezzel együtt vizsgálják, hogy ebben a kérdésben milyen megoldásokat tudnának találni.

Ehhez kapcsolódóan kifejtette még: Magyarországon valójában nem történik pénzmozgás, az ügyfél számlájáról a holland társaság emeli le a díjat. Jelezte: megkeresik a holland társaságot, s természetesen a holland adóhivatalt is, hogy a szolgáltasson adatokat számukra, s többi között megismerjék az itthon személyszállítást végző sofőrök körét. Hamarosan azt szeretnénk bejelenteni, hogy nincs olyan Uber-sofőr, aki ne teljesítené kötelezettségeit az adóhivatal felé – mondta. Hozzátette: a vonatkozó szankció mértékének a felső határa 200 ezer forint, aki elmulasztja bejelentkezést, az ilyen nagyságrendű büntetésre számíthat.

Csökken a NAV létszáma

Egy, a NAV létszámát illető kérdésre az államtitkár kifejtette: február elejére csökkenés lesz. Ennek mértéke 5 százalékos, s ez a folyamat már végrehajtás-közeli állapotban van. A korábbi mintegy 22,4 ezerről 21320-ra csökken a NAV állománya.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér