Kormányváltás után is marad IMF-pénz a kasszában

A kormányváltás után is marad pénz a kasszában: 2,26 milliárd eurót 2010 második és harmadik negyedévében használhat fel az éppen aktuális kabinet, sőt a Világbank egymilliárd euró hitelkerete is rendelkezésre áll. Most csak jelképes, 55 millió eurós hitel lehívásáról egyezett meg a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval.

Jelképes 55 millió eurót hív le Magyarország a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank által rendelkezésére bocsájtott mintegy 20 milliárd eurós keretből - jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter az IMF, az Európai Unió, a Magyar Nemzeti Bank illetékeseivel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A tavaly ősszel megszavazott hitelkeret felhasználásának mostani felülvizsgálata lezárult, semmilyen olyan tény sem merült fel, ami miatt meg kellene változtatni legutóbbi revízió során meghatározott követelményeket - jelezte a pénzügyminiszter. Azaz nem változtattak a GDP arányos költségvetési hiánycélon, amit májusban 2,9 százalékosról 3,9 százalékosra lazított fel az IMF a kormány kezdeményezésére, és a gazdasági visszaesés is 6,7 százalékos maradhat. Utóbbit is májusban korrigálták, s rontották le a 3 százalékos mínuszról. Jövőre a hiány 3,8 százalékra csökken, ám a növekedés beindulására még várni kell, ezt jelzi az év egészére vonatkoztatott 0,9 százalékos GDP romlás. Kockázatok ebben vannak, de a kormány mindent megtesz a költségvetési hiánycél betartása érdekében. A pénzügyminiszter szerdán terjeszti a kormány elé a jövő évi költségvetés első változatát, ezt előzetesen bemutatták és véleményeztették a tárgyaló delegációval.

Oszkó elmondta: közösen elemezték a kockázatokat és arra jutottak, hogy tartható a büdzsé. Tárgyaltak a hiány finanszírozásáról is, és megállapították, hogy a Magyarország a vártnál is kedvezőbb finanszírozási helyzetben van, ezt igazolja a nyári, sikeres eurókötvény kibocsátás is. A pénzügyi környezet javulása miatt a IMF-hitelkeret felhasználása már nem sürgető, így a rendelkezésre állási határidő fél éves meghosszabbításáról egyeztek meg a felek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az IMF a következő négy negyedévben 800-800 millió eurós részletekben folyósítja a hitelt Magyarország részére, összesen 3,2 milliárd eurót. Eddig 8,65 milliárd eurót kaptunk az IMF-től. Ehhez jönnek még az európai uniós források. Barbara Kauffmanntól, az Európai Bizottság illetékesétől megtudtuk, hogy a 6,5 milliárd eurós uniós hitelből 5,5 milliárd már megérkezett Budapestre, a hátra lévő egymilliárdot három egyenlő részletben jövőre, negyedévente utalják át. A Világbank egymilliárd euróra a „vésztartalék", szükség esetén az is rendelkezésre áll.

James Morsink, az IMF tárgyaló delegációjának vezetője a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy amint eddig is, a mostani felülvizsgálatkor is találkoztak és tárgyaltak ellenzéki politikusokkal. A Fidesz részéről Varga Mihály volt pénzügyminiszterrel egyeztettek, akinek „semmilyen ellenvetése sem volt arra, hogy a hitelszerződés határidejét 2010 október 5.-re módosítsák". Mind Morsink, mind a küldöttség többi tagja elismerően szólt a kormánynak a pénzügyi válság kezelésére tett intézkedéseiről, s a reformjairól, amelyek az idén a GDP 5, jövőre pedig a 6 százalékát érintik.

Simor András jegybankelnök az augusztusban közzétett prognózisukat ismételte meg, azaz idei inflációt 4,5, a jövő évit pedig 4,1 százalékban meghatározva. Szerinte jövő év második felében már az MNB 3 százalékos inflációs célja alatti adatokat mutatnak majd a havi adatok. Inflációs nyomást nem érzékel a jegybank - tette hozzá Simor -, a jövő év elejétől élő jövedékiadó-emelések jelenthetnek némi bizonytalansági tényezőt. A hazai bankrendszer erős alapokon áll, a hitelintézetek nyereségessége is ezt mutatja. A rossz hitelek aránya azonban nőni fog - ismerte el, hozzátéve: a bankrendszer ellenálló képessége erős, képes megemészteni az esetleges sokkokat is.

 

James Morsink, Oszkó Péter és Simor András a Pénzügyminisztériumban
IMF - Pénzügyminisztériumban, Kovács Bence felvétele, 2009-09-07,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.