Kormánybarát prognózis Brüsszeltől

A 3 százalékos deficitcélt hozni tudja Magyarország, amely a kormányzati beruházások és a belső fogyasztás erősödése révén 2,1 százalékos növekedés elé néz – állapítja meg az Európai Bizottság téli prognózisa.

Idén súrolja az uniós küszöböt az államháztartási hiány az Európai Bizottság gazdasági főigazgatóságának kedden nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint: Brüsszelben 2014-re 3 százalékos deficitet, 2015-re pedig 2,9 százalékos hiányt prognosztizálnak.

Jose Manuel Barroso
European Commission President Jose Manuel Barroso talks during an interview with Reuters in his office at the EU Commission headquarters in Brussels February 11, 2014. REUTERS/Laurent Dubrule (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)

2013-ra 2,4 százalékos hiánnyal számol a bizottság. Ez azt jelenti, hogy a kormány hozta és hozza az EU által előírt küszöbértéket, így továbbra sem fenyeget az, hogy Magyarország visszakerül a túlzottdeficit-eljárás alá. Tavaly ősszel a bizottság 2013-ra magasabb, 2,9 százalékos hiányt jósolt, de egyébként a prognózis alig változott a novemberben megjelent számításokhoz képest: akkor 2014-re 3, 2015-re pedig 2,7 százalékos deficitet számoltak Brüsszelben.

A bizottság elemzése szerint a 2013-as deficitszám a magasabb adó-és társadalombiztosítási járulékbevételeknek (0,5 százalék), az EU-támogatások könyvelésének egyszeri könnyítésének (0,1), és a költségvetési intézmények és fejezetek év végi megtakarításainak köszönhető (0,2 százalék). 2014-re azonban a bizottság szerint várhatóan alacsonyabb lesznek az adóbevételek GDP-arányosan 0,3 százalékkal (vártnál alacsonyabb infláció miatt). Ráadásul az előrejelzés készítésekor abból indultak ki, hogy a költségvetési tartalékot (a GDP 0,3 százaléka) a kormány nem költi el. Brüsszel szerint 2014-re kockázatot jelenthet az infláció további lassulása, valamint az állampapírok hozamainak növekedése.

A GDP-növekedés 2013-ban 1,1 százalék a bizottság értékelése szerint, de idén és jövőre már 2,1 százalékkal számolnak. A bizottság elemzése szerint 2013-ban a beruházások élénkültek, elsősorban az állami beruházásoknak köszönhetően, de a vállalati beruházások is növekedtek. Mindehhez hozzájárult az EU-s támogatások gyorsabb felhasználása és bizonyos mértékig az MNB hitelösztönző programja is. A növekedésre a bizottsági elemzés szerint kockázatot jelenthet a világszerte tapasztalható monetáris szigorítás. Negatív hatásokat okozhat a bankszektorban és a befektető hangulatban a devizahitelesek terheinek enyhítésére tett esetleges újabb kormányzati kísérlet.

Az államadósság tovább "makacskodik": a bizottság számítása szerint míg 2013-ban 77,8 százalékos ez az arány, idén és jövőre növekszik 79,1, és 78,9 százalékra. Még ha az uniós deficitküszöböt nem is lépjük át, aggasztó jel, hogy a strukturális hiány, az egyszeri intézkedésektől megtisztított, lecsupaszított adat a 2013-as 1,1 százalékról 2,4, illetve 2,3 százalékra emelkedik idén és jövőre.

A bizottsági szakértők szerint enyhe fellendülés jellemzi Magyarországot a belföldi keresletnek köszönhetően. Az infláció csökkenése hozzájárult ahhoz, hogy a háztartásoknak több elkölthető pénzük marad, de a munkanélküliség, a gyenge hitelezés továbbra is visszafogja a fogyasztást Brüsszel szerint. Ezzel együtt a bizottság szerint a belső kereslet volt a 2013-as növekedés fő motorja. A bizottság szerint a fogyasztás tovább növekszik majd 2014-ben, ami részben a hatósági árcsökkentéseknek, a növekvő állami béreknek, és az új, támogatott jelzáloghitelek következtében a lazuló hitelezésnek is köszönhető. A bizottság arra számít, hogy a beruházások továbbra is növekedni fognak.

A munkaerőpiac helyzetének javulását, a csökkenő munkanélküliséget a bizottság a közmunkaprogram kiterjesztésével és a gazdaság fehérítésével magyarázza. Brüsszel várakozásai szerint a foglalkoztatottság a magánszektorban is növekedni fog, és a következő években a munkanélküliség 10 százalék alá fog mérséklődni.

Az elemzés kitér rá, hogy 2013 végén az infláció történelmi mélypontot ért el (0,7), köszönhetően többek között a rezsicsökkentésnek. Azonban ahogy a rezsicsökkentés hatása elhalványul, úgy 2015-re az infláció elérheti a jegybanki háromszázalékos célt. A forint mostani gyengülése azonban kockázatot jelent az infláció tekintetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.