Korlátozzák a készpénzes fizetést! Most Romániában

Van még hová fejlődni: Romániában tovább korlátoznák a cégek közötti készpénzkifizetéseket, és a magánszemélyek közötti készpénzforgalmat is maximálnák. Mi több, mert a magyar példa ragadós, a kereskedőkre áthárított bankközi jutalékot is maximálnák.

A bukaresti pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott sürgősségi kormányrendelet-tervezetet az Agerpres hírügynökség ismertette. E szerint a magánszemélyeknek is tilos lesz tízezer lejnél, 660 ezer forintnál nagyobb összeget készpénzben kifizetni Romániában.

Jelenleg csak a jogi személyek számára léteznek korlátozások a készpénzkifizetésben: az ilyenek napi 10 ezer lejes összeghatárig fizethetnek készpénzzel oly módon, hogy ötezer lejnél többet nem fizethetnek ugyanannak a beszállítónak. A tervezet szerint az összeghatár a cégeknél napi tízről ötezer lejre csökken, és egyetlen ügyfélnek sem fizethetnek kétezer lejnél nagyobb összeget készpénzben.

A szaktárca indoklása szerint a bankkártya-használat és más elektronikus fizetési módozatok népszerűsítése miatt korlátoznák a készpénz-műveleteket, ugyanakkor az adócsalás visszaszorítását remélik az intézkedéstől.

Romániában még mindig bevett gyakorlat az, hogy a több ezer eurós ingatlanok és gépkocsik adásvételénél is a vásárló készpénzben fizeti ki a vételárat. Hasonlóképpen a bankszámlára átutalt fizetéseket is az alkalmazottak jelentős része felveszi az bankjegy-automatáknál és vásárláskor készpénzzel fizet.

Tovább a magyar úton

A román kormány a magyar példán felbuzdulva maximalizálni készül azt a kereskedőkre áthárított bankközi jutalékot (interchange díj), amelyet a bankkártyák használata után számítanak fel a pénzintézetek - közölte kedden a Mediafax hírügynökség. A bukaresti pénzügyminisztérium által közvitára bocsátott tervezet szerint a betéti kártyás vásárlásnál legfeljebb 0,2 százalékra, a hitelkártyásnál pedig legfeljebb 0,3 százalékra korlátoznák a díjat.

Magyarország január óta ugyanilyen mértékben korlátozta a bankközi jutalékot. És a bukaresti pénzügyminisztérium tervezete indoklásában éppen a magyar tapasztalatokra hivatkozva azt állította, hogy a kártyatípusok bankközi jutaléka közti különbség miatt a bankok a drágább kártyatípusokat részesítették előnyben, amelyekből nagyobb hasznuk származott. A rendelettől ily módon versenyszabályozó hatást is remélnek, megelőzendő azt, hogy az olcsóbb kártyákat mesterséges módon kiszorítsák a piacról.

A tervezet indoklása kitér arra, hogy az Európai Bizottság is kidolgozott már egy tervezetet, amellyel első körben a nemzetközi kártyafizetési műveletekben, majd két év múlva a belföldi tranzakciók szintjén is előírná az interchange díj 0,2, illetve 0,3 százalékban való maximalizálását a betéti, illetve hitelkártyák használatánál.

Jelenleg az interchange díj 1-1,2 százalék körül van Romániában - közölte a bancherul.ro szakportál, hozzátéve, hogy a jutalékot a bankok a kereskedőkkel, végső soron pedig a vásárlóval fizettetik meg.

A kártyatársaságnak fizetendő jutalékkal együtt minden bankkártyás vásárlás 1,78-2,4 százalékát a jutalékok teszik ki - állította a portál a román versenyhivatal adataira hivatkozva.
Romániában a bankközi jutalék korlátozását egy sürgősségi kormányrendeletbe építenék be, amely a készpénzfizetést is korlátozná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.