Nem jön a gáz Ukrajnából, korlátozzák a nagyüzemeket

Molnár Csaba miniszter bejelentette, hogy leállt a gázszállítás Ukrajnából. Estére már korlátozni kellett a sok gázt fogyasztó ipari üzemek ellátását. A lakosság számára egyelőre elég a hazai tárolókban lévő gáz.

Magyarország felé 15:25-kor megszűntek az orosz gázszállítások - erősítette meg a Népszabadság Online-on elsőként megjelent információt a Földgázellátási Krízis Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Hozzátette: az ausztriai betáplálási pont felől - mivel javarészt oda is Oroszországból származó gáz érkezik - a várt 6 helyett 3 millió köbméteres mennyiséget kapunk.

Zsuga János, a Mol-tulajdonban lévő, a rendszerirányításért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója leszögezte: jelenleg a Magyarországon felhalmozott készletek csak épphogy elegendőek a hazai igények kielégítésére.

A hazai gáztárolókat a lehető legrövidebb időn belül a csúcskapacitást jelentő 53 millió köbméter/napos kitárolási sebességre állítják.

Azokat a gázerőműveket, amelyek ilyen esetekben képesek a helyben tárolt fűtőolajra átállni, már kedd este felkérték arra, hogy hajtsák végre az átállást.

Este az FGSZ bejelentette, hogy életbe léptetik az ötfokú korlátozási sorrend első fokozatát. Ebbe az átállni képes erőműveken kívül a legnagyobb gázfogyasztó ipari üzemek tartoznak, amelyeknek korlátozzák az ellátását.

A következő lépés a stratégiai földgázkészletek felszabadítása lenne, de ezt a miniszter egyelőre nem rendeli el, viszont az elkövetkezendő órák függvényében minden előkészületet megtesz arra, hogy ezt a döntést meghozza.


Molnár Csaba a továbbiakban bejelentette: mivel Magyarország irányába teljesen megszűntek az orosz gázszállítások, sajnos Szerbia, illetve azon keresztül Bosznia-Hercegovina felé mi is kénytelenek vagyunk leállítani a tranzitszállításokat.

Molnár Csaba hozzáfűzte: ezen túlmenően a magyar kormány a krízishelyzet kialakulása miatt diplomáciai offenzívába kezd, amelynek hat lépését is kifejtette.

Molnár Csaba sajtótájékoztatója
Molnár Csaba sajtótájékoztatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.