Korlátlan forradalom a mobilpiacon

Alaposan megbolydult a mobilpiac egyetlen hét alatt: mindhárom szolgáltatónál megjelentek a korlátlan csomagok, ami drasztikus áresést jelent.

Lényegében megfeleződtek az árak a mobilpiacon azzal, hogy mindhárom szolgáltató bejelentette a korlátlan csomagjait. Miközben eddig havi ötezer forintért 80-120 percet beszélhettek az ügyfelek, díjcsomagtól függően, ma ennyi pénzért korlátlan beszélgetést és sms-t kap, aki most fizet elő mobil szolgáltatásra, vagy vált díjcsomagot. Mindez hálózaton belülre érvényes, de ez is elég nagy szabadságot ad: a Magyar Telekom ügyfelei például több, mint ötmillió másik embert hívhatnak korlátlanul. A szolgáltatók ajánlatai néhány száz forintban térnek el egymástól, ugyanakkor míg a Telekom kedvezményes, 4G-képes készüléket is kínál az ügyfeleknek, a Telenor és a Vodafone ilyen ajánlatai készülékvásárlás nélkül értendők. A Magyar Telekom új díjcsomagjából további ezer forint havidíj-kedvezményt ad a hűséges előfizetőinek.

A díjcsomagok közös tulajdonsága, hogy okostelefonos felhasználásra lettek tervezve: fél gigabájt adatforgalmat mindegyik tartalmaz, így mindenki, aki okostelefont vásárol, élvezheti a mobilnet nyújtotta előnyöket. Ezek a csomagok komolyan megdobják majd a hazai mobilnet-piacot, ugyanis általuk nagymértékben nőhet a mobilnet-előfizetők száma. 

Okos nő okostelefonnal
Okos nő okostelefonnal

Augusztusban 3,7 millió mobilnet-előfizetőt regisztrált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, ami azt jelenti: három mobiltulajdonosból kettő még nem fizet elő a mobilnetre, annak ellenére, hogy ma már az újonnan eladott készülékek jelentős része okostelefon. A szolgáltatók előtt már jó ideje ismert a probléma, miszerint sokan az okostelefonhoz nem fizetnek elő internetre, mert nem kívánják pluszköltségbe verni magukat. Ezekkel a csomagokkal azonban a többségük külön teher nélkül használhatja a mobilinternetet. 

Az is látszik, hogy a szolgáltatók nem érdekeltek abban, hogy komoly mennyiségű adatforgalmat biztosítsanak a korlátlan csomagokhoz, de a fél gigabájt átlagos felhasználás esetén teljes mértékben elegendő. Az átlagos felhasználás a mobilinternet-gyorsjelentés szerint 0,9 gigabájt volt (Telekom: 0,86, Telenor 1,11 vodafone 0,70), de ebben benne vannak azok az előfizetők is, akik USB-modemmel veszik igénybe a szolgáltatást, sokuk vezetékes net helyett, s több gigabájt adatforgalomra fizetnek elő. 

Akik belföldön, hálózattól függetlenül szeretnének korlátlanul beszélni, azok is találnak nekik kedvező konstrukciót, tízezer forint körül, igaz, ebben a konstrukcióban is fél gigabájt adatkeret foglaltatik. Ilyen csomag eddig is volt két szolgáltatónál, a Telekomnál és a Vodafone-nál, de sokkal drágábban, 17-20 ezer forint között. Vagyis, az áresés itt is komoly mértékű.  A legnagyobb igényű felhasználók, akik gigabájtos adatforgalmat igényelnek, nekik 15-16 ezer forintot kell fizetniük havonta. A Telekom és a Telenor már a legkisebb csomagoktól 4G sebességű szolgáltatást nyújt azokon a készülékeken, amelyeken az LTE technológia elérhető. 

Szakmai berkekben egyöntetű a vélemény, hogy a szolgáltatók a korlátlan konstrukciókkal felfelé szeretnék húzni az ügyfelek átlagos havi költését, amely igen-igen alacsony a magyar piacon, cégtől függően 3-4 ezer forint között alakul. Azt remélik, hogy a korlátlan beszéd és SMS az ügyfeleknek lesz olyan fontos, hogy hajlandóak legyenek kicsit többet költeni mobil szolgáltatásokra. Egyszersmind, azt is remélik, hogy sok kártyás előfizetőt az a konstrukció már rá tud venni arra, hogy belépjen a havidíjas előfizetők táborába. Elvégre, a korlátlan csomagra előfizetve nehezebben tud elszállni a költségekkel, nagyobb biztonságban lehet havidíjas előfizető. 

Korlátlan alap díjcsomagok

Magyar Telekom

Havidíj: 6490 / 5490 (hűséges ügyfeleknek)

korlátlan hálózaton belüli perc és SMS

hálózaton kívülre: még nem ismert

adatforgalom/ sebesség: 500 MB / 4G

kedvezményes készülékvásárlás: van

Telenor

Havidíj: 5990 

korlátlan hálózaton belüli perc és SMS

hálózaton kívülre 180 perc

adatforgalom/ sebesség: 500 MB / 4G

kedvezményes készülékvásárlás: nincs

Vodafone

Havidíj: 4990 

korlátlan hálózaton belüli perc és SMS

hálózaton kívülre 150 perc

adatforgalom/ sebesség: 500 MB / 3G

kedvezményes készülékvásárlás: nincs

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.