Kórházak sora kért támogatást a bérkompenzációhoz

Egészségügyi intézmények, Volán-társaságok sora volt kénytelen állami pénzre pályázni, hogy biztosítani tudják dolgozóiknak az elvárt béremelést, mert saját erőből az 5 százalékos növekedést sem tudják kigazdálkodni. Más, neves cégek is sorba álltak támogatásért.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a bérkompenzációs pályázatán nyertes cégek listáját a kormány honlapján, amiből újfent bizonyságot kaphatunk arról, hogy ma Magyarországon milyen kevés forrás áll rendelkezésre a közszolgáltatások finanszírozására.

A kórházak kérnek a segítségből
Csődeljárás a HospInvest ellen Kiskunhalas - Semmelweis Kórház, épület külső Lengyel János, a kiskunhalasi kórház orvos igazgatója, Hospinvest. üres ágy, kerekes ágy, hordágy,

A listán számos kórház szerepel, közülük az egyik legnagyobb támogatást – 81,3 millió forintot – a Vas Megyei Markusovszky Kórház kapta meg. A Miskolci Semmelweis I. Egészségügyi Központ 57,4 milliót tudott szerezni a bérek rendezésére, de ennél is többet, 60 milliót kapott az egri Markhot Ferenc Kórház. A legtöbb pénzt pedig – nem csak az egészségügyiek, de az összes pályázó közül – a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház kapta, összesen csaknem 123 millió forintot.

Az egészségügyi intézmények azért voltak kénytelenek állami támogatásra pályázni, mert önerőből nem tudták megoldani az 5 százalékos elvárt béremelést sem. Hasonló helyzetben vannak a közösségi közlekedést biztosító társaságok is. A Volánok közül a Hatvan, a Mátra, a Vértes és a Bakony is támogatásért folyamodott, de a debreceni és a szegedi közlekedési cég is benyújtotta pályázatát. Ezek a cégek 9 és 29 millió forint közti összeget szereztek a béremelésekre. A kötött pályás közlekedés menedzsmentje is kénytelen volt sorba állni: A MÁV Ingatlankezelő Kft. 52,5 millióhoz jutott.

Nem csak a közszolgáltatók nyújtották a kezüket támogatásért, a versenyszektor is bejelentkezett a segítségre. Ebben a körben a legnagyobb összeggel – 101,3 millió forinttal – a Zollner Elektronik Gyártó Kft távozott a kasszától. A Magyarországon már 1988 óta jelen lévő német cégnek Vácon működik az egyik üzeme, illetve Szügyön van egy fióktelepe. E két érdekeltségben összesen 2685 embert foglalkoztattak a múlt év végi állapot szerint.

A több tízmilliós támogatást elnyerők között van még a Pápai Hús 1913 Kft. (57 millió forint), a Palóc Nagykereskedelmi Kft. (56,5 millió forint). A Co-op élelmiszerlánc két tagjai, a Jász-nagykun-Szolnok és a Vas megyei is a listán szerepel, együttesen 40 milliós összeggel.

Akad még néhány érdekes név a listán. Feltétlenül ezek közé tartozik a Bock Panzió Kft. (12 millió forint), a neves villányi borász, Bock József érdekeltsége. A Jánosik és Társai Kft.-ről (7,8 millió forint) pedig épp a minap jelent meg egy nagyobb összeállítás az egyik gazdasági hetilapban. A jónevű Kárpátia étterem is kért támogatást, az üzemeltető cég 1,17 millió forintot szerzett a pályázaton. A nem a legszebb napjait élő Vasas Sport Club is kért pénzt, ide 721 ezer forint jutott (plusz a Folyondár utcai sportközpont is kapott 338 ezer forintot).

Az NGM tájékoztatása szerint 4094 pályázatot fogadtak be, ebből 4006 pályázat között osztottak szét 5,61 milliárd forintot, ami több mint 124 ezer munkavállaló bérének emelését támogatta, ezáltal pedig több mint 146 ezer munkahely megőrzését tették lehetővé. Korábbi kormányzati közlések szerint a pályázók összesen 5,9 milliárd forintra nyújtották be igényüket, amelynek a fedezetét a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 21 milliárdja jelentette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.