Koreai behatolás a cseh légtérbe!

A Korean Air megvette a Cseh Légitársaság 44 százalékát, s európai ügyfélszolgálati központját Dublinból Prágába viszi. Befektetőt keresni tudni kell.

Megvette a Cseh Légitársaság (CSA) részvényeinek 44 százalékát a Korean Air, Dél-Korea nemzeti légitársasága, a szerződést ma írták alá Prágában. Ez eddig nem volt meglepetés, tulajdonképpen az aláírással csak szentesítették a korábbi döntéseket. A CSA a Cesky Aeroholding tulajdonában van, amely a prágai repteret is üzemelteti, annak nyereségéből finanszírozták a cég veszteségeit.

Tavaly szeptemberben 100 millió eurót kaphatott a nemzeti légitársaság az államtól, miután az Európai Bizottság jóváhagyta azt. Ennek feltétele az volt, hogy szervezzék újra a céget és csökkentsék a kapacitásait. Ezt követően zajlott le a privatizációs eljárás, a cégért két cég volt versenyben, a koreaiak mellett érdeklődött a Qatar Airways is. Végül csak a Korean tartotta ajánlatát.

A Korean Air ezentúl egy helyet kap a cseh légitársaság háromtagú felügyelőbizottságában. A cseh nemzeti légitársaságon keresztül a Korean Air könnyebben tud bejutni az európai piacra, azonban az uniós szabályok miatt kisebbségi tulajdonos maradhat. A koreai cég bejelentette, hogy Dublinból Prágába helyezi át európai telefonos ügyfélszolgálati központját.

Korábbi források szerint a Korean Air a kisebbségi részvénycsomagért 67,5 millió koronát fizet, ez mintegy 700 millió forint. A légitársaság a tavalyi pénzügyi évet 241 millió koronás (mintegy 2,5 milliárd forintos) veszteséggel zárta. A cég nemrégiben szöuli járat indításáról döntött. A cseh kormány néhány éve még arra számított, hogy a CSA eladásából 3-5 milliárd korona folyhatna be az államkasszába. Ez azonban nem bizonyult reálisnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.