Kordában tartja az olasz hozamokat az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) olasz és spanyol államkötvényeket vásárolt hétfő délelőtt a másodlagos piacon azt követően, hogy csúcsra szöktek a hozamok - közölték kereskedők a Dow Jones üzleti hírügynökséggel.

"A vásárlásokat most kezdték, s az 5 év lejáratú papírokat viszik" - mondta egy kereskedő. Az EKB azután kezdett el kötvényeket vásárolni hétfőn, hogy eurótörténeti csúcsra szökött a 10 év lejáratú olasz állampapírok, a referenciának számító német kötvényekhez mért felára. A referencia, 10 év lejáratú olasz államkötvények (BTP) hozama a pénteki záróhoz képest 28 bázisponttal 6,62 százalékra szökött hétfő reggel. Az intervenció után 6,57 százalékos hozamszint mellett kereskedtek a papírral. A hasonló spanyol papírok hozama 5,65 százalék volt, 10 bázisponttal több mint pénteken.

Az EKB augusztus elején jelentette be, hogy újjáéleszti másodlagos kötvénypiaci programját (SMP). Az EKB nem közöl arra vonatkozó információ, hogy pontosan milyen állampapírokat vásárol, csupán hetente egyszer, hétfő délután, az előző héten lezárt tranzakciók értékéről tájékoztat. A frankfurti székhelyű szervezet hivatalosan azért folytat kötvénypiaci intervenciót, hogy fenntartsa monetáris politikája átvitelének hatékonyságát - írta az MTI.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.