Körbetartozás: 400 milliárd felett a számla

Az építőipari körbetartozások összege már több mint 400 milliárd forint - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke a lánctartozás kezeléséről rendezett fórumon Nyíregyházán.A tartozás mértéke tavaly sem csökkent, pedig visszaszorítására 2007-ben jogszabályt is módosítottak.

Hozzátette: a mikro- és kisvállalkozások helyzete legrosszabb e  téren, hiszen a legkiszolgáltatottabbak a piaci versenyben, amelyet  a nem értékarányos árakon történő munkavállalás ural. A szakszövetség felmérése szerint az építési piacon gyakran  tapasztalható, hogy az ajánlattevő cégek kirívóan alacsony áron  pályáznak egy-egy munkára. Ez még a közbeszerzési pályázatokra  vonatkozóan sincs megnyugtatóan rendezve.

Eddig semmilyen jogforrás nem definiálta pontosan az  aránytalanul kockázatos, irreálisan alacsony ár fogalmát, amely  aztán kiváltója a lánctartozásnak, sőt a fekete munkának, az adó- és  járulékfizetés elkerülésének, s végső soron tönkre teszi a  tisztességes vállalkozások piaci esélyeit is - mutatott rá az ÉVOSZ vezető tisztségviselője.
A szervezet álláspontja szerint ezért továbbra is kiemelt  feladatként kell kezelni az irreálisan alacsony ár kiszűréséhez  szükséges jogszabályi háttér megteremtését.

A szervezet szerint ugyancsak fontos lenne a peres ügyek  gyorsítása, a végrehajtás mielőbbiségének biztosítása,  felülvizsgálatra szorul a felszámolási törvény, a csődtörvény és a  személyi felelősség vonása is.
A fórumon Beerné Vörös Helga, a Fővárosi Bíróság Gazdasági  Kollégiumának bírája azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a tartozás  behajtására indított perekhez az érintett vállalkozások megfelelő  dokumentációval rendelkezzenek, az építési naplóban pontos  nyilvántartást vezessenek a munkák teljesítéséről.

A bírónő szerint szükség lenne olyan jogszabályi környezetre is,  ami a garanciát magába foglalja, illetve a szerződésekben meg kellene jelennie a biztosítéknak is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.