Körbejárt a magyar kvóta?

Néhány ezer egység CER szén-dioxid kibocsátási kvóta kerülhetett a párizsi székhelyű Bluenext tőzsdére a Magyar Állam által értékesített CER kiotói kvótákból, a felelős azonban még mindig nincs meg - mondta Spenger József, a Hungarian Energy Power Kft. ügyvezetője, miután kiderült, hogy felfüggesztették a kereskedést a CER szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal szerdán délelőtt a Bluenext tőzsdén.

A Bluenexten korábban már értékesített kvóták újbóli felbukkanása miatt kell szüneteltetni a kereskedést a CER kvótákkal (EUA kvótákkal a Bluenext továbbra is kereskedik). Az ügyben előtérbe került, úgynevezett CER (Certified Emission Reduction) típusú kibocsátás-csökkentési egységeket - úgynevezett kiotói kvótákat a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) a napokban a Hungarian Energy Power Kft.-nek értékesítette.

A kft. a kvótákat egy londoni kereskedőháznak adta tovább, a kereskedőház pedig az Európai Unió egyik legnagyobb kereskedőházának, ahonnan a kvóták egy japán céghez kerültek. Azt egyelőre sem a környezetvédelmi tárcánál, sem pedig a Hungarian Energy Power Kft. -nél nem tudják, hogy a kvóták egy része miként kerülhetett vissza a Bluenextre - ha ezekről a kvótákról van egyáltalán szó -, ahová nem lett volna szabad.

A KvVM-et még nem értesítették az ügyben, de a tárca folyamatosan keresi a kapcsolatot a párizsi tőzsdével - mondta az MTI-nek a szaktárca kabinetfőnöke. Molnár József elárulta azt is, hogy amennyiben kiderül a magyar részről eladott kvóták érintettsége, a szabálytalanul eljárt, érintett személyekkel szemben büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményeznek. Kezdeményezik továbbá a felelősségre vonását annak - vagy azoknak - is, akik a kvótakereskedelmi részről hozzájárulhattak ahhoz, hogy a szabálytalanság bekövetkezzék.

A Bluenext-nek tudnia kell, melyik tőzsdetag hozta be a tőzsdére szabályellenesen a kvótákat, ezt azonban nyilvánosságra is kellene hozni - hangsúlyozta Spengler József. Az már biztos - tette hozzá -, hogy a Hungarian Energy Power Kft. és londoni partnere betartotta a szerződéseket, erről a magyar cég már az igazolást is megkapta Nagy-Britanniából. Jelenleg az angolok még mindig várják attól a nagy kereskedőháztól a hasonló tartalmú nyilatkozatot, amelynek a kvótákat továbbadták - magyarázta a magyar cégvezető.Spengler József szerint felháborító, ami történt, s úgy véli, idő kérdése, de mindenképpen ki kell derülnie annak, ki akart nagy hasznot realizálni az ügyleten. A magyar cég haszna kvótánként eurocentekben mérhető - tette hozzá

Feljelentést az ügyben a Hungarian Energy Power Kft. nem fontolgat, hiszen lehetősége sincsen, nem ők hibáztak, illetve a londoni partnercég is betartotta a szerződést. A felelősségrevonás azonban - akár a Bluenext belső vizsgálata alapján - a nemzetközi jog alapján nem maradhat el, hiszen a CER kvóta nem egy fantom, hanem egy tőzsdei értékpapír, amellyel most a jelek szerint visszaéltek - magyarázta az ügyvezető. A Bluenext az ügy rendezése érdekében a Point Carbon norvég emissziókereskedelmi hírportál infomációja szerint megbeszéléseket kezdett "valamennyi érintettel". Ki fogja továbbá dolgozni a megoldást annak biztosítására, hogy ne kerülhessenek vissza a kvótakereskedelmi rendszerbe olyan szén-dioxid-kibocsátási kvóták, amelyeket egyszer már eladtak - írta a Point Carbon.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerdán közleményben szögezte le: minden lehetséges óvintézkedést megtett, hogy az általa értékesített kiotói (CER) kvóták ne kerülhessenek vissza az európai piacra, ezt a KVVM szerződésben kötötte ki és vevőjétől is megkövetelte. A tárca kísérőlevéllel is ellátta a kvótákat, hogy a potenciális vevők tisztában legyenek azzal: ezek a kibocsátási egységek az európai unió országaiban már nem számolhatóak el a szennyezés ellentételezésére.

Az ügylet jogszerűségéről a minisztérium előzetesen az Európai Bizottság klímaügyi főigazgatóságával is egyeztetett, akik nem emeltek jogi kifogást az ügylet ellen. A zöldtárca a kvótaszerződést azzal a kitétellel kötötte meg, hogy a vevő tudomásul veszi: a CER kvóták az EU Kibocsátás Kereskedelmi Rendszerében (EU ETS) nem értékesíthetők és nem használhatók fel, az egyszer már elszámolt CER-ek ismételt elszámolása nem engedhető meg a közösségi forgalmi jegyzékek rendszerében. A KVVM meggyőződött arról, hogy a kitételt a tárca közvetlen vevője a következő vevővel kötött szerződésben is érvényesítette.

Az tehát, hogy a kibocsátási egységek visszakerülhettek az európai kvótatőzsdére, egy későbbi viszonteladó tisztességtelen magatartása okozhatta. A kvóták tőzsdei megjelenése önmagában egyébként nem feltételez törvénytelenséget, azok elszámolása tilos a nemzeti forgalmi jegyzékekben. Annak érdekében, hogy ilyen céllal jóhiszemű vevők ne vásárolhassanak a nem elszámolható kvótákból, a CER kvóták azonosító számát a tárca elküldi a párizsi Bluenext tőzsdének, ezek egyébként a KVVM honlapján is megtekinthetők - teszik hozzá a közleményben.

A tárca az ügylet megkötése előtt egyezetett az Európai Bizottság klímaügyi főigazgatóságával, akik azt erősítették meg, hogy a Kiotói Megállapodás szabályai szerint a CER-ek értékesítés lehetséges, az uniós szabályok csak a CER-ek EU ETS rendszerben történő ismételt felhasználását tiltják.

Az IETA elnöke a tárcának címzett levelében javaslatot tesz arra, hogy a már visszavonultatott CER-ek értékesítése során a szerződés mellett a tárca adjon ki egy „due diligence" igazolást, amely vevőről-vevőre továbbadandó. Ezzel a végső felhasználó számára is biztosan tudható, hogy a neki felkínált kiotói egység (CER, ERU) már egyszer visszavonultatásra került és az EU ETS-ben nem felhasználható. Ennek a kérésnek a tárca eleget tesz - áll a tárca közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.