Koporsószöget is árulnak a magyar olimpikonok

Van, aki az egészségbizniszre épít, de van olyan olimpiai élsportolónk is, aki a dohányüzletből próbál gazdagodni. A Világgazdaság összeszedte, hogyan működik a riói csapat 160 tagjának több tucat cége.

Hosszú Katinka és az edzéseit irányító férje, Shane Tusup például a 2013-ban alapított Iron Corporation Kft.-vel építgeti a jövőt. Brandjük Hosszú Katinkát és azt a felfogást hirdeti, hogy mindig van jobb teljesítmény. Ez az Iron Nation filozófiája webáruházuk szerint, és az oldalon pár ezer forintért Iron Meal étrend-kiegészítőt, Iron Shakert, tornazsákot, pólót, Iron Lady feliratú bögrét, még Hosszú Katinkát ábrázoló Iron Lady posztert is lehet venni.

A társaság árbevétele tavaly közel 58 millió forintra, az előző évi két és félszeresére ugrott, adózott eredménye az előző évi több mint háromszorosára, közel 30 millió forintra nőtt, amiből 15 milliót ki is vettek osztalékként. A vállalkozás saját tőkéje is szépen gyarapszik, tavaly már meghaladta a 23 millió forintot.

Bácsi Péter a dohánybizniszbe vágott bele. Birkózó olimpikonunk a gyáli önkormányzat Fidesz–KDNP-s képviselője, és a 2013. áprilisi trafikosztáskor egy Bácsi Péter nevű személy éppen Gyálra kapott trafiküzemeltetési engedélyt. A boltot Bácsi Péter, akinek születési dátuma megegyezik olimpikonunkéval, a Domány Trafik Bt.-vel működteti, ő a beltag és az ügyvezető. A 2013-as csonka év közel 60 millió forintos forgalma óta a társaság szépen megszedte magát, 2015-ben már 191 millió forintos árbevételt ért el. Tavaly ez több mint 9 millió forintos adózott eredményt jelentett, amit a saját tőkét 11,5 millió forintra gyarapítva benn hagytak a cégben.

Kisteleki Hanna, akinek az édesapja Kisteleki István korábbi MLSZ-vezér, szintén nagy trafiktulajdonos. Vízilabdázó olimpikonunk testvéreivel együtt öt bt.-ben is kültag, főleg fővárosi dohányboltokat üzemeltetnek. Az egyik bt.-t például annak a két óbudai trafiknak a működtetésére hozták létre, amelyeket testvére, a szintén válogatott vízilabdázó, Kisteleki Dóra kapott. A trafikos cégek többsége nem megy jól, többnél nulla forintos árbevételről és negatív eredményről szól a 2015-ös beszámoló.

Szilágyi Áron a vendéglátásban látta meg a jövőt, és tavaly júniusban átvette az Élet Étterme Kft.-t korábbi tulajdonosaitól. A cég egy nyers vegán bisztrót, a Veggie-t üzemelteti Budapest V. kerületében, és tavaly szerény, pár millió forintos eredménnyel, valamint negatív saját tőkével zárt. Szilágyi egyébként alapító tulajdonosa a Sylvanium-Tax Kft. könyvelőcégnek is, amiről az elektronikus cégnyilvántartásokból éppen annyi derül ki, hogy az elmúlt két évre nem adott le beszámolót.

Cseh László az úszás mellett 2009 óta társtulajdonos egy reklám- és konferenciaszervező cégben, a Momart Kft.-ben. A vállalkozás árbevétele szépen emelkedik, 2013-ban még 381 millió forint volt, 2015-ban már 570 millió. Az adózott eredmény tavaly 43 millió forint volt, a cég saját tőkéje pedig közel 100 millió forintra nőtt. Az olimpikonnak van egy sporttevékenységre fenntartott vállalkozása, a Csehlák Kft. is, melynek adózott eredménye az elmúlt két évben több millió forintos mínusz volt, a cég tekintélyes saját tőkéje ezzel 38 millió forintra csökkent.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.