Hatalmas bukta a keleti nyitás cége, lehet, hogy konzervvel törlesztenek neki

Ahogy a múlt héten beszámoltunk róla, nagy buktának mutatkozik a szinte teljes egészében állami tulajdonban álló Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) pénzügyi teljesítménye. Az intézményt még 2012. év végén a kormány a külpiaci kereskedelem fejlesztése céljából gründolta, ám azóta sem sikerült olyan évet összerakni, amelyben profitot termeltek volna. A tavalyi mérleg már csaknem hatmilliárdos veszteséget mutat.

A vállalat kiegészítő melléklete azonban további, igencsak meglepő információkat is szolgáltat. A cég követelései között ugyanis akad egy roppant jelentős tétel. A teljes kintlévőség ugyanis meghaladja a 3,6 milliárd forintot. Ebből a belföldi ügyfelek tartozásai megközelítően 3,5 milliárd forintot tesznek ki. Utóbbi tétel döntő részéért, 3,28 milliárd forintért pedig – ez egyébként több mint 4900 százalékos növekedés az előző évhez képest – egyetlen cég, a Cider Alma Kft. a felelős – derül ki a mérlegbeszámoló mellé rendelt dokumentumból.

Ebből csupán 280 millió forintot fizetett ki a mérlegkészítésig az almás vállalkozás, a Cider Alma az MNKH-val szembeni tartozását pedig elismeri. Az további fejlemény, hogy a teljes ügyleten belül egy adásvételi szerződés miatt a Kereskedőházhoz még 600 millió forint folyhat be egy faktorcégtől, ráadásul a Cider a további kötelezettségének kifizetésére is ígéretet tett idén novemberig. Erre ugyanis jelzáloguk és váltójuk is van.

Arról már a 444.hu számol be, hogy a jelzálog „mögött"– ingatlanok mellett – többi között hatalmas értékű, 816 millió forint összértékű meggybefőtt és csemegekukorica is áll. (A Cider Alma tulajdonosai amúgy konzervgyártásban is érdekeltek, innen jöhet ez a biztosíték.) Hogy mire is ez a bődületes mennyiségű konzerv, s hogy hogyan jött össze ez a milliárdos hiány, arra a portálnak az MNKH és a Cider sem válaszolt.

A Jobbik magyarázatot vár

A Jobbik arra vár választ a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, hogy ki a felelős azért, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. veszteséget produkált és kevés eredményt mutat fel. Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője egy hétfői sajtótájékoztatón bírálta, hogy a szervezet 2015-ös pénzügyi beszámolója szerint hat milliárd forint veszteséget generált és minimálisra csökkent a tőkéje, miközben „dúskál az adófizetők pén-zében". (MTI)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.