Közös cégcsoportba kerül a Libri és a Bookline

Közös cégcsoportba kerül a Libri és a Bookline weboldalt üzemeltető Shopline. Már csak a versenyhivatal áldása hiányzik.

A két vállalatcsoport képviselői bejelentették a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Shopline-webáruház Nyrt. cégcsoportjainak tervezett összevonását. A most elindított jogi lépéssorozat eredményeként a nyilvános részvénytársaság tulajdonosi körében a Libri tulajdonosa kerül többségbe, valamint a jelenlegi Shopline száz százalékban felvásárolja a Librit.

A társaság továbbra is tőzsdén marad, a kisrészvényesek számára a jövőbeli többségi tulajdonos nyilvános vételi ajánlatot tesz. A tranzakció megvalósulásához a Versenyhivatal engedélye szükséges.

Magyarország két meghatározó, vezető könyvkereskedelmi cégének összevonásáról közös sajtótájékoztatón számoltak be az érintett tulajdonosok, valamint a létrejövő cégcsoport menedzsmentjének képviselői. A ma aláírt megállapodás a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására vár.

Ha az engedély meglesz, a Shopline-webáruház Nyrt. tulajdonosi köre megváltozik, és ezzel párhuzamosan a legnagyobb hazai könyves webáruházat, a Bookline-t üzemeltető Shopline felvásárolja a Libri bolthálózatot és az azonos nevű internetes áruházat működtető társaság valamennyi üzletrészét.

A részvények 67,7 százalékát a Libri-tulajdonos SQ Invest szerzi meg, a Shopline jelenlegi többségi tulajdonosa, a Közép Európai Kiadó és Média Zrt. (CEMP) pedig a részvények 27,31 százalékát tartja meg.

Az új cégcsoport szerteágazó leányvállalati struktúrával rendelkezik majd, érdekeltségi körébe tartozik többek között a Port.hu és a Fidelio internetes oldalakat, a Fidelio és Bóbita programmagazinokat, valamint több márkamagazint is kiadó Libri MÉDIA Kft., a több jelentős kiadót magába foglaló és számos tavalyi bestsellert jegyző Libri Könyvkiadó Kft. többségi részesedése, valamint a hazai e-könyv-piac legnagyobb szereplője, az eKönyv Magyarország Kft. 50 százalékos üzletrésze is.

A cégcsoport operatív irányítása átalakul. A jövőben az összevont területek irányítását Starcz Ákos, a Shopline vezérigazgatója és Kovács Péter, a Libri ügyvezetője látja majd el. Augusztus közepétől marketing és kommunikációs igazgatóként Liptay Gabriella is csatlakozik a felálló új ügyvezetéshez.

A menedzsment tájékoztatása szerint a két anyacég együttműködése már az idei évben megkezdődik, egy rövid átvilágítást követően egységes működési és irányítási modell alakul majd ki. A létrejövő társaság elképzelése alapján a jelenleg üzemeltetett márkák megmaradnának, tehát a dinamikus könyves webáruház Bookline, az univerzális webpláza Shopline és az Európában is kiemelkedő minőségűnek számító Libri könyves bolthálózat a jövőben párhuzamosan működik majd tovább. A két cégcsoport párhuzamos működéséből fakadó szinergiák idei évi kihasználása a cégvezetés elsőszámú feladata.

Az SQ Invest befektetési szolgáltatója a nyilvános vételi ajánlatot 2013. május 15-én nyújtja majd be a pénzügyi felügyelethez. A nyilvános vételi ajánlattal párhuzamosan az érintett felek kérelmet nyújtanak be a Gazdasági Versenyhivatalhoz az összetett tranzakció jóváhagyására. A tranzakció megvalósulása a GVH előzetes engedélyéhez kötött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.