Kontrollálatlan beszerzések

A cégek felénél egyetlen személy dönt a beszerzésekről, és arról is, hogy ki legyen a szállító. A vállalatok jelentős része azt sem szabályozza, hogy miként  kell vásárolni külső partnertől - derül ki az Ernst & Young Tanácsadó Kft.(EY) anti-korrupciós tanulmányából.

Sokszor komoly értékű beszerzéseknél is egy személy dönt a pályáztatás szükségességéről vagy kihagyhatóságáról, annak módjáról és a nyertes  kiválasztásáról. Ez nyilvánvalóan növeli a visszaélési lehetőségek számát.

Az etikus működéshez és eljárásrendhez szükséges beszerzési szabályzattal az EY felmérése szerint csak a megkérdezett vállalatok 47 százaléka rendelkezik. Igaz ugyan az is, hogy az etikusság fogalmát is eltérően értelmezik a cégek. Azt, hogy az összes beszállítót azonos módon kezeljék, csupán a vállalatok kétharmada tartja fontosnak, hat százalékuk szerint azonban ez egyáltalán nem része az etikus üzleti magatartásnak.

Az etikai kódexszel rendelkező vállalatok 74 százaléka tér ki az előírások során az összeférhetetlenség kérdésére, a beszállítói szerződés részévé alig negyedük tette azt. Anti-korrupciós nyilatkozatot az összes megkérdezett csupán 8, a tőzsdén jegyzett társaságok mindössze 35 százaléka írat alá beszállítóival.

A megkérdezettek csupán 37 százaléka figyeli valamilyen módon az érdekellentéteket, azt is leginkább önbevallására alapozva. A 37 százaléknak a fele írat alá a munkatársakkal összeférhetetlenségi nyilatkozatot. Még kevesebb ír elő bejelentési kötelezettséget, arról, hogy ha a munkavállaló más gazdasági társaságban tulajdonrésszel rendelkezik, vagy vezető tisztséget vállal alapítványnál, non-profit szervezetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.