Kontárok táguljatok! Hatósági tarifa minden taxiba

Rögzített hatósági ár, (fix taxitarifa) bevezetését és évenkénti kötelező felülvizsgálatát javasolja egyebek mellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Közleménye szerint a kamara az elmúlt fél év érdekegyeztető tárgyalásainak tapasztalatai alapján 12 pontban foglalta össze javaslatait a fővárosi taxis piac átfogó szabályozására.

Egyebek mellett azt javasolták, hogy szigorítsák a pályára jutás feltételeit a szakmai ismeretek, a gépjármű műszaki paraméterei és a pénzügyi teljesítőképesség tekintetében. Szükségesnek tartják a taxi szolgáltatás integrálását a közösségi közlekedésbe, valamint a szolgáltatók szigorú ellenőrzését, "taxi rendőrség" felállítását.

Az iparkamara szerint egységesíteni kellene a fővárosi taxik arculatát, fel kellene számolni a "kontárok" tevékenységét és szabályozni szükséges a fuvarszerző iroda tevékenységét.

A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének elnöke kedden egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a fix tarifa bevezetésére 2004 óta az önkormányzatnak - mint árhatóságnak - törvény által biztosított joga van.

Farkas Zsolt szerint a budapesti taxisok a megélhetésükért küzdenek. A tarifák száma több tucat, ezeket szeretné a szervezet egységesíttetni, és fix tarifaként kihirdettetni. "A politika viszont ezt áremelésnek fogja fel, és nem támogatja" - tette hozzá. A szakszervezet tiltakozásként forgalomlassító demonstrációt hirdetett jövő szerdára a fővárosba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.