Könnyebb, gyorsabb és drágább laptopok jönnek

Könnyebb és gyorsabb notebookok jönnek 2009-ben, köszönhetően a SanDisk legújabb generációs SSD-meghajtójának. A memóriakártya-gyártó azt is tudja, hogyan növelje eladásait: amerikában kártyákon lehet megvenni a zenét, CD helyett. Szuperolcsón. TUDÓSÍTÁS LAS VEGASBÓL!

A Netbookokban, s nagyobb kategóriás laptopokban is használnak merevlemez-mentes, úgynevezett SSD háttértárat, amely könnyebb, gyorsabb és ellenállóbb, mint a winchester. Ilyen divatos ketyerepéldául a Macbook Air, de akárhogy is, eddig mindig kompromisszumot kellett kötni a tárhelyet illetően. Az SSD meghajtók ugyanis nem voltak valami nagyok.

Eli Harari a SanDisk elnöke nagy lelkesedéssel mutatta be az új, 240 gigabájtos G3 SSD-t. Arról beszélt, hogy  ezek már nem csak a netbookokban, hanem a rendes laptopokban is óriási térhódításra számíthatnak ezek a memóriák, mivel, az ilyen háttértárral szerelt gépek kétszer gyorsabban indulnak el, tízszer gyorsabban képesek az alkalmazások futtatására és élettartamuk tíz évnél is több. Ráadásul, kevésbé érzékenyek az ütődésre.

Az új Sandisk SSD természetesen 60 és 120 gigás kivitelben is kapható lesz, az ár a kapacitás sorrendjében 150, 250 és 500 dollár lesz. Vagyis, nem a belépő-kategóriás notebookokat szerelik fel velük, lévén a 240 gigás háttértár önmagában százezer forint, s még nem számoltuk a noteszgép többi alkatrészét. Ugyanakkor tény: egy notebook esetében jelenleg ez elég kapacitás, aki többre vágyik, mert giga-mennyiségű vidót és zenét tárol, az egyébként is speciális tárolóeszközöket vesz magának.

A memóriák specialistája idén sem szűkölködött ötletekben. MP3 lejátszósoknak (többek között azoknak, akik Sandisk Sansa cuccot használnak) találták ki a Slotradio-t, amely gyakorlatilag egy apró memóriakártya, amelybe egy rádiót rejtettek. Akinek tehát memóriakártya-bővítéssel rendelkező lejátszója van, az vehet hozzá ilyen kiegészítőt, s nem kell mást tennie, mint hogy berakja a készülékébe. Az okos kis kártyáért száz dollárt kérnek, ami nem kevés, a sikert megjósolni azonban nem a mi feladatunk.

Nem tesszük a Slotmusic fejlesztés esetében sem, amely egyelőre az amerikai piacon debütál. A cég jól kitalálta, hogyan növelheti a memóriakártyák iránti keresletet. Az USA-ban ilyeneken értékesítenek ezentúl zenét, méghozzá műfajonként csoportosítva. Aki tehát nem akar letölteni, vagy nem tud mivel, esetleg nem szeretné megadni az online boltokban a hitelkártyája számát, CD helyett ilyen kis kártyákon vehet a forgalmazók által összeállított zenét. 39 dollárért mintegy ezer számot. De hamarosan Rihanna és Akon, a két amerikai popsztár albumai is megjelennek ebben a formában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.