Konkrétumokat nem mondott a kipakoló revizor

Minden konkrétumot nélkülözött a kipakoló adórevizor újabb sajtótájékoztatója. Horváth András szerint csak nyomozás vagy parlamenti vizsgálat keretében derülhet fény a milliárdos adócsalásokra.

- Ha nem lesz vizsgálóbizottság, akkor én vagdalkozhatok nevekkel anélkül, hogy bármiféle célt érnék el. Azt tudom mondani, hogy a Fidesz és az MSZP, s mindazok, akik nem támogatják a vizsgálóbizottság felállítását, azok a magyarországi korrupciót támogatják – mondta Horváth András aki többször is szabadságharcnak nevezte, hogy kipakolt a nyilvánosság előtt. A NAV volt ellenőrzési szakkoordinátora állításait az adóhatóság visszautasította, feljelentették a férfit, s kirúgni csak azért nem tudták, mert ő hamarabb mondott fel.

Az ex revizor az elmúlt napokban azt állította: a legnagyobb kiskereskedelmi cégek, multik és magyarok egyaránt, hatalmas összegeket csalnak el, iparszerűen több száz milliárd forinttal károsítják meg a nemzetgazdaságot. Horváth feljelentést is tett az ügyészségen, ám nyomozás még nem indult, feljelentés-kiegészítést rendelt a hatóság. Korábban az Indexnek adott interjújában lényegében a teljes NAV-vezetést korrupcióval vádolta meg.

Horváth szerint mindez időhúzás, amely az ügy eltussolását célozza. Az egykor Fidesz-tag revizor mellé most Ángyán József és Schiffer András országgyűlési képiselő állt oda, ám a revizor állítja: velük külön nem egyeztetett.

- Naív voltam. Azt hittem, hogy a kormány, realizálva, hogy mekkora összegektől fosztják meg a költségvetést, mellém áll és vizsgálatot indít. De nem ez történt. Időt húznak, s a NAV-ban máris nyomást gyakorolnak azokra a volt kollégáimra, akik igazolhatják állításaimat – mondta Horváth, később azonban pontosította: a nyomásgyakorlás annyit tesz, hogy az adóhatóságnál az általa említettek felettesei információkat kértek.

- Ha bárkinek a NAV-ban baja esik, az immár kormányzati felelősség lesz – szögezte le meglehetősen indulatosan a volt revizor, akinek a munkáját jelen pillanatban a Levegő Munkacsoport támogatja. Újságírói kérdésre, hogy miért nem állt elő még konkrétiumokkal, s bejelentését miért nem az esetleges ügyészségi nyomozás elrendelése utánra időzítette, elmondta: ő maga nem jöhet elő konkrétumokkal, hiszen adótitkot sértene, ami súlyos következményekkel járhat rá nézve. – De ha nem lesz más megoldás, lehet, hogy előjövök a konkrétumokkal – tette hozzá.

- Egy ember megszólalását nagyon vártam. Csányi Sándorét – vetette közbe egy meglepő fordulattal. Mint elmondta, a Csányihoz tartozó Bonafarm egyik vezetője egy éve nyilatkozta, hogy a magyar kiskereskedelmi láncok tele vannak adócsalásból származó termékekkel, s erről az adott cégek vezetői is tudnak.

A volt szakkordinátor elmondta: az ő feljelentése egy olyan ügy kapcsán született, amikor egy revizort a felettesei az adóvizsgálat leállítására és nullás megállapítására utasítottak. Egy másik vizsgálat esetében pedig tájékjoztatták a NAV vezetését, hogy egy nagy céggel szemben komoly áfa-csalás gyanúja vetődött fel, vizsgálat azonban nem indult, viszont továbbra is utalták vissza a cégnek az áfát. Konrktéumot egyik esetben sem mondott.

Felszólítom a NAV vezetését, hogy lépjenek vissza, s felszólítom azokat az oligarchákat is, akik a kezüket fogják, hogy lépjenek vissza – mondta.

Horváth Andrásnak, a NAV volt ellenőrzési szakkoordinátorának sajtótájékoztatója. 2013.11.14. Fotó: Móricz Simon
Horváth Andrásnak, a NAV volt ellenőrzési szakkoordinátorának sajtótájékoztatója. 2013.11.14. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.