Konkrét gyanú a Deutsche Telekom elnöke ellen

A Deutsche Telekom AG nyolc vezető tisztségviselője, köztük jelenlegi elnöke ellen folyik nyomozás a balkáni leányvállalatoknál történt vesztegetés gyanúja alapján. Az üyg szálai a Magyar Telekomig nyúlnak.

A Deutsche Telekom AG nyolc vezető tisztségviselője, köztük jelenlegi elnöke ellen folyik nyomozás a balkáni leányvállalatoknál történt vesztegetés gyanúja alapján - írja a német sajtó a cég bejelentésére hivatkozva.

A német ügyészséget az amerikai hatóságok jogsegély-kérelme késztette lépésre az ügyben. Mivel a Deutsche Telekom részvényei a New York-i tőzsdén is forognak, az ottani felügyeletnek (SEC) szemet szúrt a német konszern magyarországi leányvállalata, a Magyar Telekom 2005. évi üzleti jelentésében fölmerült hiányosság. Egy könyvvizsgáló cég több millió eurós tanácsadói kifizetésekre bukkant a jelentésben, amelyekkel szemben nem állt ellenszolgáltatás.

Jól értesült körök szerint a SEC akkor felajánlotta, hogy pénzbírság ellenében leállítja a vizsgálatot, a DT azonban nem volt hajlandó fizetni. Ezt követően fordultak az amerikaiak jogsegélyért a bonni ügyészséghez.

Egy belső vizsgálat összesen 24 millió euró kifizetésére derített fényt mintegy 20 különböző cég részére. A DT konszern leányvállalata által felkért ügyvédi iroda, a White & Case kimutatása szerint a pénzek azt a célt szolgálták, hogy engedményeket csikarjanak ki a macedón kormánytól.

Rene Obermann DT-elnöknek, aki öt évvel ezelőtt a konszern nemzetközi mobiltelefon-részlegét irányította, azt vetik a szemére, hogy alkut kötött a macedón telefontársaság (Makedonski Telekom, MakTel) elnökével. Ennek értelmében a német üzletember azzal a feltétellel hagyta jóvá osztalék fizetését a MakTelnél, ha elmarad a macedón távközlési piac tervezett megnyitása a vetélytársak előtt.

Mind a Deutsche Telekom, mind Obermann visszautasítja a fenti állításokat. A konszernfőnök kedden az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatában leszögezte: a vele szemben fölmerült vesztegetési gyanú teljesen alaptalan, s ez rövid időn belül be fog bizonyosodni. A Magyar Telekomnál a már évek óta folyó vizsgálatról az MTI-vel szeptember elején közölték, nincs új fejlemény, a vállalat erről már mindent közölt a jelentéseiben és közleményeiben.

A Magyar Telekom 2005. évi pénzügyi jelentésének auditálása során a PricewaterhouseCoopers két olyan szerződést talált, amelyek természete és üzleti célja nem volt egyértelmű. A következő év februárjában a társaság audit bizottsága megbízta az amerikai White & Case jogi irodát, vizsgálja meg, hogy a társaság a szerződések alapján végrehajtott-e olyan kifizetéseket, amelyek jogszabályba, vagy a cég belső szabályozásaiba ütköznek.

Az iroda szerint okkal feltételezhető négy, 2005-ben kötött tanácsadói szerződés esetében, hogy azokat nem megfelelő céllal kötötték. Megállapították továbbá, hogy 2006-ban bizonyos munkavállalók a vizsgálat számára releváns bizonyítékokat semmisítettek meg. Ezen kívül a White&Case talált több olyan szerződést is a macedón leányvállalatnál, amelyek további vizsgálatot tettek szükségessé.

Az azóta befejeződött vizsgálat kiderítette, hogy szándékos szabálytalanságok történtek. Ugyanakkor a montenegrói szerződésekkel kapcsolatban „elégtelenek a bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a négy tanácsadói szerződés alapján történt hozzávetőlegesen 7 millió euró kiadás törvényes üzleti célokat szolgált" és „meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy ezen kiadások törvénytelen célokkal kapcsolatosan történtek."

A jelentés kimondja azt is, hogy nem tárt fel macedón kormányzati tisztviselők, vagy politikai pártok vezetői által kapott kifizetéseket igazoló bizonyítékot. A jelentésben semmi sem utal arra, hogy a társaság jelenlegi felső vezetői vagy igazgatósági tagjai bármilyen szabályt megszegtek volna. Az említett ügyekben több hatósági vizsgálat most is folyamatban van.

A társaság külső jogi tanácsadóján keresztül a közelmúltban megbeszéléseket kezdett az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC) a vizsgálataik egyezség útján történő lezárásának lehetőségével kapcsolatban, de még nem jutottak megállapodásra.

A Magyar Telekom legutóbb, a 2010 első félévi gyorsjelentésében azt közölte, hogy az ügyek büntető vagy polgári jogi szankciókhoz vezethetnek. Ezen túlmenően nem tudja azt sem megbecsülni, hogy mikor zárulnak le a vizsgálatok, s hogy mi lesz következményük. A Magyar Telekom 2010 első félévében 1,4 milliárd forintot fordított a vizsgálatokra, de az összes költség már 20 milliárd forint közelében van.

 

 

Rene Obermann - sötét felhők látszanak?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.